Sitemap | Avanceret søgning |

Endelig et dyr med bid i

Exploratørerne fik omsider stillet der es sult efter farlige dyr, da de kom forbi en sø fyldt med store krokodiller.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 10-05-2010

Paga, Ghana


Krokodillesøen
Der lever omkring 200 krokodiller i søen, den ældste er 91 år, og med hjælp fra Salifu og kollegerne får JP Explorer lov at komme helt tæt på.
Foto: Casper Dalhoff

Et par underbukser på en søbred indgår sjældent som effekt i en skrækfilm, men i dag får synet os til igen at kigge nervøst omkring.

Nu er vores guide Salifu ved at blive lidt træt i ansigtet, og meget langsomt gentager han for femte gang, at mange andre har overlevet et besøg ved søen i Paga. Vi vil så gerne tro ham, men udsigten til intimkontakt med en kæmpe krokodille på størrelse med mindst 40 dametasker skaber uundgåeligt en vis skepsis.

Især når den brutale blanding af skarpe tænder og lynhurtige reflekser ligger bare få meter fra de herreløse underbukser.

»Tag det nu roligt. Folk vasker deres tøj i søen, og nogen må bare have glemt dem hernede,« fastslår Salifu.

Mødet med de ældgamle rovdyr signalerer et markant niveauskifte for rejsens dyriske indslag, der hidtil har været noget af en nedtur for en Afrika-debutant.

Der har ikke været meget Løvernes Konge over de æsler, høns og katte, der har krydset vores vej, men på køreturen fra Burkina Faso til Ghana går vores naturoplevelser fra det ensformige over det groteske til det skræmmende.

Ved grænseovergangen kommer vi til at holde ved siden af en Peugeot med en overdimensioneret tagbagagebærer, hvor et par små geder ligger i tre meters højde oven på en masse pakkenelliker.

Pludselig cykler en mand forbi med en stor gris bundet fast tværs henover bagagebæreren, og grinene er endnu ikke forstummet, da skiltet mod krokodillesøen dukker op.

Ifølge Salifu reddede en krokodille for flere hundrede år siden en jægers liv to gange - først fra at dø af tørst og derefter fra at drukne, og siden har dyret været helligt for egnens Kassena-stamme.

Hver indbygger siges at have en sjælefælle blandt krokodillerne, og en vigtig borgers bortgang skal flere gange være faldet sammen med en krokodilles død.

I dag lever omkring 200 krokodiller i søen, den ældste er 91 år, og med hjælp fra Salifu og kollegerne får vi lov at komme helt tæt på.

»Det her er jeg altså ikke stolt af,« gisper exploratør Dundee Thomas, da han på kraftige opfordringer fra knapt så modige kolleger er førstemand til at holde en af kolosserne i halen.

Sjovt nok forvandles frygten til overmod, da han senere fortæller en helt anden heltehistorie i telefonen til sine sønner derhjemme.

For at vise vores respekt ofrer vi et par kyllinger og vælger at fortrække, inden den får smag for blegt kød.

Landefakta
Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ghana