Sitemap | Avanceret søgning |

Skønheder med en lille twist

De afrikanske kvinder elsker at nette sig, men det hele har et uægte skær over sig, for ikke kun negle og øjenvipper, men også de langhårede frisurer er falske.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 09-05-2010

Ouagadougou, Burkina Faso


»Chez Bama«
Den udendørs skønhedssalon »Chez Bama« i Ouagadougou. 
Foto: Casper Dalhoff

Der er ingen grænser. På det store marked i Ouagadougou kan enhver indkøbsnarkoman få stillet sin sult efter Armani-klæder, Nokia-mobiler, Gucci-tasker og Oakley-solbriller. Endda til en ekstraordinært favorabel pris, men måske man lige skal spørge til kvaliteten?

Normalt koster et FC Barcelona-spillesæt trods alt en del mere end 40 kr. og er heller ikke lavet af et stof, der ser ud til at ville antænde og brænde væk på et splitsekund bare ved snakken om en tændstik.

»Det behøver du slet ikke bekymre dig om. Det er helt originale varer,« lyder det storsmilende svar.

Den sang er hørt før, så vi lader andre om at blive taget ved næsen. Med den sunde skepsis i højeste alarmberedskab er overraskelsen derfor stor, da et forretningsskilt midt blandt alle disse tilsyneladende ægte produkter toner rent flag og reklamerer med falske ydelser en masse.

I den udendørs skønhedssalon »Chez Bama« bliver kunderne lokket indenfor med tilbud om falske negle, falske øjenvipper og nok så interessant - falske hårlokker. Ikke de sædvanlige parykker eller en enkelt, lang fletning svejset fast til egen hårpragt. Nej, kvinderne får ganske enkelt syet lange totter ind i deres eget hår og ender med at få de mest henrivende frisurer.

Frisøren begynder med at ordne kvindens rigtige hår i små fletninger, der danner en spiral mod hovedbunden, herpå fastgøres de falske stumper så med nål og tråd, og voila - et totalt nyt look halvanden time senere for 15 kr.

På et stativ hænger gennemsigtige plasticposer med hår i alle tænkelige farvekombinationer og udgaver - glat, rødt og sort, proptrækkermodellen og så videre, men hvorfor ikke bare lade det naturlige hår gro langt?

»Det dur ikke, for vores afrohår bliver helt umuligt at arbejde med, når det bliver længere,« forklarer Aminata Bulima.

»Afrikanske kvinder er meget forfængelige, og jeg har i hvert fald fundet ud af, at det er lettere at få indflydelse på arbejdet, hvis man ser godt ud.«

Hun er stamkunde hos »Chez Bama« og får påsyet nyt hår omkring hver sjette uge, når hendes eget har groet sig længere og ødelægger frisuren.

Vi tager afsked og får en lille advarsel med på vejen fra indehaveren Bama:

»Alting i Afrika er falskt. Måske lige bortset fra kvindernes bryster.«

Landefakta
Burkina Faso
Vidste du, at hovedstaden hedder Ouagadougou (udtales wah-gah-doo-goo), at landets areal er 274.000 km², og at befolkningen er på mere end 15,7 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Burkina Faso