Sitemap | Avanceret søgning |

Når virkeligheden overgår drømmene

Hemmeligheden bag en malisk verdenssucces er simpel musik med simple budskaber og en simpel livsstil. Og så to superseje personligheder som Amadou og Mariam.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 04-05-2010

Bamako, Mali


Amadou og Mariam
Amadou og Mariam, der på få år har forvandlet sig fra at være et blindt og handicappet musikerpar i Mali til at være verdensstjerner.
Foto: Casper Dalhoff


Huset ligger lige ud til en kraftigt trafikeret indfaldsvej til Bamako. I gården bræger et par sultne får i en indhegning, mens hønsene kagler i kor. 

Der er ikke noget prangende over huset eller de godt brugte havemøbler, hvor en flok unge hænger ud. Kontrasten er voldsom til stuen inden for med lædermøbler, en fladskærm i overstørrelse, stereoanlæg og plasticblomster.

På væggen hænger guld- og platinplader og et foto af USA's præsident Barack Obama i samtale med det par, der med tøvende skridt og iført mørke solbriller netop har kantet sig ned i lædersofaen over for os.

Amadou og Mariam, der på få år har forvandlet sig fra at være et blindt og handicappet musikerpar i Mali til at være verdensstjerner.

Parret er på turné ni måneder af året og håber at udgive det sjette internationale album i 2011. Det har flere gange optrådt på Roskilde Festivalen og blev i december inviteret til at underholde ved overrækkelsen af Nobels fredspris til Obama i Oslo.

»Vores succes skyldes blandingen af afrikansk musik og blues, rock og pop. Selv folk, der ikke er vant til at danse, kan ikke sidde stille, når vi spiller. De, der forstår vores sange, holder af, at vi skriver simple og let forståelige tekster uden for mange omveje,« siger den 55-årige Amadou. 

Han mødte den fire år yngre Mariam på blindeinstituttet i Bamako i 1976. Fire år senere blev de gift og fik tre børn, hvoraf sønnen Sam er blevet rapper.

Karrieren eksploderede med albummet "Dimanche à Bamako", der blev produceret af den spansk-franske musiker, Manu Chao. Siden har duoen spillet med mange af verdens største, men er forblevet ukrukkede og tro mod gamle værdier. Når parret er hjemme, samles vennerne om søndagen til morgenmad og jamsession i gårdhaven.

»Mine drømme er gået i opfyldelse. Jeg ville synge med mange af verdens stjerner, og jeg ville gerne rejse over hele verden. Alt det har jeg gjort, og jeg har mødt Barack Obama. Uulala!! Han sagde, at han var vild med Mali og malisk musik,« fortæller Mariam, der ikke generes af at være blind.

»Jeg rejser, hvorhen jeg vil, jeg køber det, jeg har lyst til, jeg møder præsidenter og ministre. At være blind tillader mig at koncentrere mig om musikken. Selv om jeg ikke kan se, føler jeg landet og folk. For eksempel på Roskilde Festivalen, hvor stemningen var varm og helt i top. Det var fantastisk.«

Landefakta
Mali
Vidste du, at hovedstaden i Mali hedder Bamako, at landets areal er på 1,24 millioner kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 11,3 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mali