Sitemap | Avanceret søgning |

Klap et æsel og scor 1.500 kr.

Maliske æselejere kan vinde i lotteriet ved at behandle deres dyr ordentligt. En britisk organisation har siden 1923 kæmpet for at forbedre de internationale "æselrettigheder".

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 01-05-2010

Bamako, Mali


Æsel-patienter
På dyrlægeklinikken i Malis hovedstad Bamako har de lige nu 11 patienter, der får behandling for sår og bliver forkælet med velsmagende hirse og kærlige klap.
Foto: Casper Dalhoff

1.500 kr. er mange penge i Mali. Rigtigt mange penge i et af verdens fattigste lande, og derfor lyder Abdous historie i første omgang fuldstændig forrykt.

»Vi tager rundt og observerer, hvordan folk behandler deres æsler. Den, der passer bedst på sine dyr ved at give dem god mad og undgå sår og sygdomme, bliver så belønnet med 150.000 afrikanske francs.«

Altså omkring 1.500 kr. til en betænksom æselejer i et samfund, hvor mange mennesker kun overlever på fødevarebistand fra FN, men der er mening med galskaben.

Abdu arbejder for SPANA - en britisk organisation, der arbejder for beskyttelsen af dyr i udlandet.

Indsatsen koncentreres navnlig om det grå arbejdsdyr ud fra den filosofi, at fattige familier kan forbedre deres egen levefod, hvis deres firbenede medhjælpere har det godt, undgår sygdomme og kan arbejde indtægter hjem til husholdningen.

Af samme grund har SPANA oprettet dyrlægeklinikker i otte lande, og tilsyneladende har omsorgen haft stor effekt, for ifølge organisationen er middellevealderen for et æsel gået fra seks måneder til fem år.

På klinikken i Malis hovedstad Bamako kan Abdu lige nu tælle 11 patienter, der får behandling for sår og bliver forkælet med velsmagende hirse og kærlige klap. På sin hjemmeside beder SPANA imidlertid om donationer på 125 kr., der rækker til at vaccinere ét æsel mod stivkrampe og dermed forhindre en langt mere alvorlig situation for både dyr og ejer.

Abdou og kollegerne har nemlig oplevet mange triste tilfælde med æsler, der er blevet dødssyge af deres slid med at køre skrald fra byen ud til lossepladserne. Knust glas, rustent metal og træsplinter er skidt for æslets hove, og for nylig kom en familie på fem trækkende med sit æsel, der lå afkræftet på en vogn efter at have fået stivkrampe af mødet med de spidse og bakteriefyldte genstande på affaldscentralen.

Dyrlægerne kunne ikke gøre andet end at aflive dyret, og det ændrede familiens liv markant. De tre børn blev øjeblikkeligt hevet ud af skolen, fordi de nu skulle hjælpe med at udføre æslets arbejde med at hente vand, arbejde i marken og bringe varer til markedet.

Landefakta
Mali
Vidste du, at hovedstaden i Mali hedder Bamako, at landets areal er på 1,24 millioner kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 11,3 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mali