Sitemap | Avanceret søgning |

Gemmeleg i labyrinten

Den ældgamle bydel i Tétouan er som alle andre turistfælder fyldt med ubrugeligt bras, men leverer også en fantastisk indblik i marokkansk historie.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 29-04-2010

Tétouan, Marokko


Medinaen i Tétouan
Fire drenge spiller fodbold.
Foto: Casper Dalhoff

»Man skal passe på derinde. Det er som en labyrint, så man kan hurtigt fare vild. Skal jeg ikke vise jer rundt?«

Den fremmede mand skruer sit største guidesmil på, men håbet om at tjene lidt hurtige penge fordufter hurtigt.

Formålet med vores besøg i Tétouan er netop at forsvinde for en stund.

Indtil da er endnu en dag gået med adskillelige chikanerier fra Marokkos forskellige politikorps. Efter en smuttur ind i den spanske enklave bliver vi udsat for et pludseligt forhør, og få minutter senere får vi stoppet vores bil midt på motorvejen uden synderlig grund.

For at undslippe de vagtsomme øjne går turen derfor til Tétouan, hvor vi har i sinde at lade os opsluge af folkemasserne inde i Medinaen, den gamle bydel.

Ved første øjekast et minefelt af ubrugeligt bras, hvor turister bliver forblændede af stemningen og ender med at gå hjem med et slidt brusehoved, en skæv karaffel og to kilo cayennepeber til udsmidning et halvt år senere.

Placeret på UNESCO's kulturarvsliste over særligt bevaringsværdige monumenter er Medinaen heldigvis meget mere end en turistfælde, når først man går på opdagelse. Mellem ubrudte rækker af høje huse er de to meter brede gader forbundet med hinanden i en kæmpemæssig labyrint, hvor stærke dufte og konstante synsindtryk blandes med arabisk musik og dyrs brægen, kaglen og gøen.

For århundreder siden boede muslimer, jøder og andalusere side om side, og kunstfærdige udskæringer på husdørene signalerede ejernes baggrund - hvert folkeslag havde et bestemt mønster.

På sine steder fremstår Medinaen som frosset i tid, når de handlende ganske som deres forgængere falbyder alle mulige og umulige ting fra butikker ikke større end tre-fire kvadratmeter.

Hér er en hel gade med snedkere, der kæler flotte døre ud af rå planker og fylder jorden med spåner og luften med den betagende duft af friskbehandlet træ. Hér en af Medinaens 23 moskeer. Hér en gade med lokkende krydderier - gule, grønne, brune i store sække. Hér spiller fire friske drenge fodbold i en gyde. Hér en åben plads, hvor pels og skind fra får og køer bliver garvet, farvet og forvandlet til tasker, tæpper og jakker.

Med andre ord et fantastisk sted at fortabe sig og fare vild.

Landefakta
Marokko
Marokko ligger i Nordafrika mellem Algeriet og Vestsahara, med kystlinie til det nordlige Atlanterhav og Middelhavet. Hovedstaden hedder Rabat.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Marokko