Sitemap | Avanceret søgning |

Blandt hashhandlere og suspekte strømere

Det nordøstlige Marokko er mest kendt for sine hashhandlere. Men nede på havnen gør fiskere lamperne klar til nattens togt.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 28-04-2010

M'Diq, Marokko


Fisker på havnen i M´diq

Foto: Casper Dalhoff

Politiet har fået færten af os. Og her i Marokkos tidligere lovløse nordøstlige hjørne er journalister ikke ubetinget velkomne.

Få timer efter at have tjekket ind på et hotel i kystbyen M'Diq uden for hashens hovedstad Tetouan får vi "overfrakker" på. To civilklædte agenter fra sikkerhedspolitiet følger efter os, så under et møde med en kvindeorganisation afkræves kontoret et svar på, hvad vi er ude på?

Nyheden om vores tilstedeværelse er spredt via hotellet. Her kommer politiet ifølge hoteldirektøren forbi cirka hver anden time for at undersøge, om der skulle være mistænkelige gæster på listen.

Vi bilder os ind, at politiet har placeret adskillige stikkere udenfor hotellet og vælger diskret at søge ned på havnen, hvor det ikke går meget bedre.

Her møder vi Youness, der har været fisker i halvdelen af sit 34 år lange liv. Først fangede han tunfisk, indtil Middelhavet stort set blev tømt for dem. Så nu bruger han sine nætter på at hale sardiner op ad havet.

Det sker ved at narre dem op til overfladen med kunstig højfjeldssol. Foran hver fiskekutter sejler en jolle med store lamper, der lokker fiskene direkte i nettet.

Da vi vil fotografere Youness og hans venner, går også det galt. Et medlem af det særlige havnepoliti i en hvid uniform stiller sig imellem og siger, at det kræver en særlig autorisation fra præfekturet at filme mennesker.

Bådene kan vi derimod filme, som vi vil - problemet er bare, at kutterne er fulde af mennesker.

Det er svært at se, hvordan vi i forbryderalbummet skulle kunne hamle op med områdets øvrige indbyggere. Regionshovedstaden Tetouan få kilometer væk er berygtet som en af hashens hovedstæder i Marokko. De lokale myndigheder var så korrupte, at omtrent hele byrådet og halvdelen af byens dommere for ikke så længe siden måtte ind og ruske tremmer.

Så hvordan føles det for ærlige fiskere som Yoness at arbejde hårdt for 150 kr. på en god nat, mens hashbaroner kører i dyre biler?

»Det gør de ikke så meget mere. Politiet slår hårdt ned på dem nu,« siger Youness og tegner håndjern i luften. Så vinker han farvel og sætter kurs ud af havnen.

Landefakta
Marokko
Marokko ligger i Nordafrika mellem Algeriet og Vestsahara, med kystlinie til det nordlige Atlanterhav og Middelhavet. Hovedstaden hedder Rabat.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Marokko