Sitemap | Avanceret søgning |

Marokkanske strandløver

Kombinationen af godt vejr og mangel på fodboldbaner har gjort strandfodbold til en populær sport i Marokko. Men under glæden lurer krisen.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 27-04-2010

Casablanca, Marokko


Strandfodbold
På stranden foran den kæmpemæssige Hassan II-moské i Casablanca spiller unge marrokkanske mænd fodbold.
Foto: Casper Dalhoff

Bølgerne fra Atlanterhavet sender svalende styrtebade ind over stenene ved den kæmpemæssige Hassan II-moské i Casablanca.

Det er fridag i Marokko, og bilerne holder i en lang kø foran McDonald's Drive In på strandvejen La Corniche.    

Stranden er sort af fodboldspillere, der spiller for sjov, men giver den så meget gas, at sand og plasticaffald pisker omkring benene.

»Der er stor mangel på baner her i landet. Så i weekenden samles vi her på stranden for at spille bold med vennerne,« fortæller den 40-årige regnskabschef Mohammed Alami.

De svedende spillere bærer dog rundt på en fællessorg. Marokko har ikke kvalificeret sig til VM-slutrunden i fodbold i Sydafrika. Faktisk kom landsholdet end ikke med til de afrikanske mesterskaber i Angola i begyndelsen af året.

»Marokkansk fodbold er i dyb krise. Vi har en masse gode spillere, men vores ledere har fejlet. De har ikke evnet at finde en god træner. Vi har haft 11 på 10 år,« beklager den 41-årige Mostapha, der arbejder som direktør for et transportagentur.

»Men kriser kommer og går. Vi vender frygteligt tilbage, og indtil da vil vi heppe på vores naboer fra Algeriet. De repræsenterer Nordafrika og araberne. Og det med, at vi ikke kan lide hinanden, er bare noget, som politikerne har fundet på.«

Strandfodbold udvikler sig hastigt i Marokko, der med 1.500 kilometer strand næppe nogensinde kommer til at mangle baner.

Sidste år var træner Mustapha El Hadaoui tæt på at få det marokkanske landshold med til VM i Dubai, men Marokko tabte i den afrikanske semifinale til Elfenbenskysten og røg ud.

»Jeg er ved at planlægge en landsdækkende turnering i beachsoccer, så næste gang går vi videre,« siger den tidligere fodboldstjerne.

Et af hans største problemer hidtil har været at vænne de marokkanske spillere til at spille i blødt sand. For langs strandene i Nordafrika foretrækker spillerne de flade og hårde baner med vådt sand lige i strandkanten.

Landefakta
Marokko
Marokko ligger i Nordafrika mellem Algeriet og Vestsahara, med kystlinie til det nordlige Atlanterhav og Middelhavet. Hovedstaden hedder Rabat.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Marokko