Sitemap | Avanceret søgning |

Håret sat op til sejr

Marokkos kvindefodboldlandshold mangler sejre. Til gengæld er spillerne på stilfronten gået i skarp konkurrence med David Beckham.

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 26-04-2010

Rabat, Marokko


Lamya, Aziza, Sana og Haymoudi
Hårmode på det marokkanske fodboldlandshold. 
Foto: Casper Dalhoff

Hvad har et afrikansk hulepindsvin til fælles med Marokkos fodboldlandshold for kvinder?

Intet, hvis man spørger spillerne selv, men noget særligt ser ud til at binde pigerne sammen. Et møde med fire landsholdspillere, Lamya, Aziza, Sana og Haymoudi, afslører, at svaret klart er inspireret af den afrikanske fauna.

Striber i håret. Eller rettere: Hulepindsvinsfrisurer.

Tre af pigerne overrasker med fuldstændigt samme look. Kortklippet sort hår med iøjnespringende lyse striber.

»Det er ikke en del af vores dragter. Striber er bare moderne lige nu i Marokko,« forklarer landsholdets anfører, 26-årige Lamya Boumahdi, der sidste år spillede som professionel i Libanon.

»Og nej, ingen stiller krav om, at vi spiller med tørklæde. Vi bor i et muslimsk land, men har frihed til at klæde os, som vi vil.«

Måske er der dog en særlig grund til det korte hår. Sana Griba på 25 år fortæller, at en dommer i en kamp engang greb fat i en piges hestehale for at undgå at falde på en smattet bane. Med det resultat, at begge røg til jorden.

Med tre mesterskaber og en pokalsejr har pigerne stor succes i deres klub Berrechid, men på landsholdet skal de lede længe for at mindes triumferne.

I år sluttede kvalifikationen til VM i første runde efter 0-0 og 0-1 mod Senegal, i 2009 spillede landsholdet ikke en eneste kamp, og i 2008 tabte holdet 0-6 til Frankrig. Faktisk skal pigerne helt tilbage til en kamp mod Portugal i 2003 for at komme i tanke om en sejr.

Der er ingen tvivl om, at landsholdspillerne tilhører en ny generation af moderne og selvbevidste marokkanske kvinder, der nægter at lade deres liv diktere af gamle traditioner.

Foreløbig har ingen af dem planer om at gifte sig, selv om de for længst er nået den traditionelle marokkanske giftealder. De vil have en karriere som fodboldspillere, helst i Europa og helst så hurtigt som muligt.

»Fodbold har gjort os kendte. Folk stopper os på gaden og vil fotograferes med os. Drengene gjorde tidligere nar af kvindefodbold, nu køber de billet for at heppe på os. Vi har vist, at vi er lige så gode som mændene,« fortæller topscoreren Lamya Boumahdi.

Nede i supermarkedet ser trenden ud til at være slået igennem. Her rumsterer forbløffende mange hulepindsvin mellem hylderne.

Landefakta
Marokko
Marokko ligger i Nordafrika mellem Algeriet og Vestsahara, med kystlinie til det nordlige Atlanterhav og Middelhavet. Hovedstaden hedder Rabat.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Marokko