Sitemap | Avanceret søgning |

Fodboldfeber i Afrika

JP Explorer indleder i dag en ekspedition ned gennem Afrika. Målet er Sydafrika og VM i fodbold.  

Af THOMAS MØLLER KRISTENSEN, JØRGEN ULLERUP og CASPER DALHOFF (foto)

Publiceret 25-04-2010

Rabat, Marokko


VM exploratørerne
Fra venstre er det Jørgen Ullerup, Thomas Møller Kristensen og Casper Dalhoff.
Foto: Casper Dalhoff

Tolderen i lufthavnen i Rabat retter på kasketten og kaster et interesseret blik på fotograf Dalhoff's sorte kuffert. Den med alt fotoudstyret til at forevige vores oplevelser og strabadser i de kommende seks uger. 

»Er du journalist? Har du en tilladelse med til at filme i landet?,« spørger han og tilkalder hjælp fra en civilklædt kollega.

Al interesse samles om den sorte kuffert. Vores tæer krummer sig af skræk i skoene. Vi ved, at en emsig tolder har magten til at afgøre, om turen skal begynde som et mareridt eller et triumftog.

»Jeg går ud fra, at I har en skriftlig invitation og en tilladelse til at fotografere,« siger den civilklædte og trækker pinen ud med en konstatering af, at videokameraer kræver et særligt papir. 

»Men hvad skal I egentlig fotografere?,« spørger han så og forærer os den håbede åbning.

»Fodbold,« siger vi i kor.

»VM i fodbold og Afrikas forhold til fodbold. Også marokkanernes, selv om I ikke er kvalificeret.«

Som på kommando lyser toldernes ansigter op. Den civilklædte stikker en lab frem og fører den bagefter op til hjertet med et »Velkommen til Marokko«.

Der er åbenbart ikke brug for særlige tilladelser for at fotografere fodbold i Marokko. Som på resten af det store afrikanske kontinent fungerer fodbold som en universel sesam, der på magisk vis åbner døre og finder den direkte vej til folks hjerter.

Vi takker og bukker. Tolderen udtrykker præcist det, som vi er kommet for. Vi vil opleve, hvad en sport som fodbold betyder for klodens fattigste kontinent, der aldrig tidligere har været vært for VM, og som aldrig har vundet et verdensmesterskab.  

I de kommende uger inviterer vi læserne med på en rejse til Marokko, Mali, Burkina Faso, Ghana, Elfenbenskysten, Cameroun og Sydafrika. Til kvindelige fodboldspillere, skuffede fodboldslaver og fodboldakademier. Vi ser på, hvordan fodbold kan være med til at skabe fred og mindske spredningen af hiv og aids. Vi slutter i Sydafrika, hvor Danmark fra 11. juni er et af de 32 hold i slutrunden.

Exploratørerne er Thomas Møller Kristensen, Casper Dalhoff og Jørgen Ullerup. Sidstnævnte erstattes i Sydafrika af Christian Thye Petersen. God rejse.

Landefakta
Marokko
Marokko ligger i Nordafrika mellem Algeriet og Vestsahara, med kystlinie til det nordlige Atlanterhav og Middelhavet. Hovedstaden hedder Rabat.
Landeportræt
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Marokko