Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Temaartikler

De truede dyr og bevaringsarbejdet
En hel række aktører arbejder på at bevare truede dyrearter - hver på deres måde.
Publiceret 24-03-2006

Den europæiske bison
Den store, tunge europæiske bison var egentlig helt forsvundet fra den vilde natur, men så gik europæiske zoologiske haver i gang med et avlsprogram.

Publiceret 24-03-2006

Den ibiriske los
På den iberiske halvø i Spanien går den truede ibiriske los rundt. Ifølge tal fra WWF er den udryddet om bare fem år, hvis udviklingen fortsætter i samme tempo som nu.

Publiceret 24-03-2006

Det truede dyr, den sårbare natur og det magtfulde menneske
Der findes et utal af årsager til, at dyr er truede. Helt overordnet er mennesket den altoverskyggende årsag til, at mange dyr trues. Vores aktiviteter, erhverv, samfund, behov og antal baner vejen for os selv som art, men udelukker samtidig mange andre arter.  

Publiceret 24-03-2006

Kattefamilien - en truet familie
Selv om de er farlige for mennesker, er det kattedyrene, der skal frygte os. Blandt andet deres smukke skind og deres ry for at kunne helbrede sygdomme gør dem til truede dyr.

Publiceret 24-03-2006

Kæmpeskildpadderne på Aldabra
På Aldabra-atollen i Det Indiske Ocean lever Aldabra-landskildpadden. Deres eksistens er imidlertid truet af den globale opvarmning, som kan føre til en oversvømning af Aldabra-atollen.

Publiceret 24-03-2006

Sirenia - fire forskellige søkoarter
Elefanten har en slægtning langt ude i familien: søkoen. Ligesom elefanten har også søkoen stødtandslignende tænder og grå, ru og tyk hud. Men i modsætning til elefanten lever søkoen under vand. Under vandet lever et dyr beslægtet med elefanten: søkoen.

Publiceret 24-03-2006

Skildpadder
Skildpadden har levet i over 200 millioner år, men er i dag truet af menneskets aktiviteter. Der findes ca. 272 forskellige skildpaddearter - halvdelen af dem er på IUCN's rødliste.

Publiceret 24-03-2006

Søkoen - et truet dyr
Naturligvis er der mange faktorer, som spiller ind på søkøernes forsvinden. Men mennesket er - som i andre sammenhænge - den primære årsag til, at søkobestanden er faldende.

Publiceret 24-03-2006

Søkoen - tilpasning og adfærd
Søkoen lever i havet og bruger en seks-otte timer af dagen på at gå på flod- og havbunden og græsse.

Publiceret 24-03-2006

Truede dyr og Odense Zoos arbejde hermed
Zoologisk Have i Odense arbejder koncentreret på at redde truede dyrearter og er bl.a. med i et verdensomspændende avlssamarbejde.

Publiceret 24-03-2006

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her