Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

På vagt for naturen

Kontrol er en vigtig del af arbejdet med at sikre truede dyr fra at blive dræbt af skrupelløse fangere. På Seychellerne foregår jagten på de stærkt truede havskildpadder stadig.

Af BJARNE KLAUSEN, KLAUS DOHM og MIK ESKESTAD (foto)
Publiceret 11-05-2006

Victoria

Ranger George Rosine er stolt af sit arbejde. Han mener, at han gør en forskel.

Flere gange om dagen sejler han ud fra havnen i Seychellernes hovedstad Victoria og sikrer, at miljøet og dyrelivet i den beskyttede marine-nationalpark fem kilometer ud fra kysten ikke lider overlast.

»Hvis vi ikke var her til at passe på, ville området være meget mere ødelagt. Strandene ville være ødelagt, og skildpadderne ville ikke være her,« forklarer George Rosine.


På vagt for naturen (1)
KontrolGeorge Rosine patruljerer i sin båd.

Han er en af fire rangere, der holder opsyn med parken Sainte Anne Marine National Park, der består af seks småøer og er omkring 14,5 kvadratkilometer stor.

Nationalparken blev oprettet i 1973 og var den første af sin art i den vestlige del af Det Indiske Ocean. I dag er der seks marine-nationalparker i området omkring Seychellernes hovedø Mahe.

Her er det totalt forbudt at fiske. Havskildpadderne får fred til at lægge deres æg i sandet. Og der er strenge regler for, hvordan dykkere og andre turister skal opføre sig.

»Før restriktionerne var her mange fiskere. Der er stadig nogle, der prøver at komme herind og sætte deres ruser, men fordi vi patruljerer meget, så er det svært for dem,« forklarer George Rosine.

Fiskerne forsøger
Den 25-årige mand har efter en teknisk uddannelse haft jobbet som ranger i de seneste to år. Især de unge fiskere kan være svære at styre.

»Ældre fiskere forstår som regel et forbud. Men de unge forsøger på snedig vis at snige sig ind igen og igen,« forklarer George Rosine, der for eksempel også holder øje med at folk på picnic ikke sviner for meget, og hvordan koralrevene har det.

I alt er omkring halvdelen af Seychellernes landområde beskyttet. Og også en anseelig del af havet er omfattet af særlige regler.

Men da Seychellerne med sine 115 øer dækker et kæmpe område, så har miljømyndighederne nok at se til med at håndhæve naturbeskyttelsen.

Både lokale og folk fra for eksempel Madagaskar sejler til de øde beliggende ydre atoller for fange skildpadder.

Men da kystvagten blot råder over fire større fartøjer, og der i forvejen er rigeligt at se til med at holde somaliske pirater fra at angribe fiskefartøjerne, så er kontrollen langt fra fintmasket, erkender Rolph Poyet, førstesekretær i Seychellernes Miljøministerium.

Anmeldelser
»Det har topprioritet at beskytte de ydre øer, men vi har ikke ressourcerne til det. Nogle af øerne ligger fem dages sejlads herfra,« forklarer han.

I stedet for kontrol, satser ministeriet på en anden strategi: Anmelderi.

Hvert år er der omkring fem tilfælde, hvor myndighederne får kendskab til ulovlig fangst af havskildpadder, som er stærkt truet. Som oftest fordi fangerne anmeldes af andre.

I det seneste tilfælde i år resulterede det i en bøde på omkring 50.000 kr., oplyser Rolph Poyet.

»Det var kun en lille fangst, de havde,« fortæller Rolph Poyet.

Ud over at det er svært at fange lovovertræderne, kan der også være problemer med at få de sigtede dømt.

I 2004 fangede myndighederne tre skildpaddefangere ved en af de sydlige øer. De lå og sov, da myndighederne slog til, og overhørte derfor advarsler fra deres venner over radioen.

»I første instans blev de sigtede idømt to års fængsel. Men ved appel-domstolen blev de igen frigivet af dommeren på grund rene teknikaliteter,« beklager Rolph Poyet.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel