Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

Arternes kamp for livet
Klodens dyr uddør i øjeblikket med en hastighed, der ikke er set, siden dinosaurerne forsvandt fra Jordens overflade for omkring 65 mio. år siden. Men til forskel fra tidligere uddør dyrene nu på grund af menneskeskabte forandringer.
Publiceret 07-05-2006

Fuglenes konge
Efter at have været forsvundet i mere end 60 år er havørnen igen begyndt at yngle i Danmark. JP Explorer tog til Fyn for at se på den imponerende rovfugl - men blev jaget væk igen. Hunnen lå på rede.

Publiceret 07-05-2006

I Danmark gør dyrene comeback
Der er ikke megen original natur tilbage i Danmark. Langt det meste er menneskeskabt. Til gengæld har der aldrig før været så mange forskellige dyrearter i landet.

Publiceret 07-05-2006

Dagens tilbud: Koraller og hajer
På Seychellerne tjener mange en ekstra skilling ved at sælge souvenirs til turisterne. Men selv om myndighederne har stoppet en stor del af handlen med bl.a. skjolde fra havskildpadder, er det stadig muligt at købe varer, som der ifølge de internationale regler ikke må handles med.

Publiceret 09-05-2006

Truede dyr er big business
Handel med dyr er en milliardforretning. Men handlen truer mange dyrearters eksistens.

Publiceret 09-05-2006

På vagt for naturen
Kontrol er en vigtig del af arbejdet med at sikre truede dyr fra at blive dræbt af skrupelløse fangere. På Seychellerne foregår jagten på de stærkt truede havskildpadder stadig.

Publiceret 11-05-2006

»I Seychellerne er der hajer nok«
Mens myndighederne erkender, at hajerne skal beskyttes i ørigets farvande, mener fiskerne, at der er rigeligt med hajer.

Publiceret 12-05-2006

Overfiskeri truer verdens hajer
Effektivt fiskeri truer omkring 230 hajarter. De risikerer at uddø, hvis der ikke laves restriktioner på fiskeriet, konkluderer ny forskning.

Publiceret 12-05-2006

I dyrenes Paradis
Aldabra-atollen i Det Indiske Ocean er et af de mest øde steder på denne klode. Blot 500 mennesker - de fleste videnskabsfolk - besøger årligt atollen, der er et paradis for dyrene - og et gudsforladt sted for mennesker. Der er kun bygget en forsknings- station og et par enkelte huse på øen, som JP Explorer er sejlet ud på det store ocean for at opleve.

Publiceret 13-05-2006

Skildpaddernes paradis
På atollen Aldabra har kæmpe landskildpadder nydt godt af menneskets fravær. Mens dyret er blevet udryddet næsten alle andre steder på jorden, findes der her på Aldabra ikke færre end omkring 120.000 eksemplarer.

Publiceret 14-05-2006

»Naturen er vores brød«
Seychellernes præsident, James Alix Michel, vil sikre den lille ø-stat økonomisk ved at satse på naturbevarelse. Uden natur - ingen turistpenge; uden fisk - ingen eksportindtægter. Samtidig appellerer han til den rige del af verden om at hjælpe med at bevare naturen.

Publiceret 16-05-2006

Fattigt land - populær præsident
Spørger man på gaden, er præsident James Alix Michel en populær mand.

Publiceret 16-05-2006

Døde koralrev kan koste dyrt
Mennesker i mange kystområder vil få væsentlig dårligere livsbetingelser som følge af, at koralrevene fortsætter med at forsvinde, lyder konklusionen i en ny svensk rapport om koralrevene i Det Indiske Ocean.

Publiceret 18-05-2006

I dyrenes paradis II
JP Explorers store dyre-ekspedition fortsætter på øde atoller i Aldabraøgruppen, som er næsten uberørt af mennesket. På disse øer kravler hundreder af store havskildpadder hver nat op på stranden og lægger deres æg i nogenlunde fred for mennesker. Men i fordums tid kunne turen koste dem livet på slagtebænkene, hvorpå man kan se knoglerester den dag i dag.

Publiceret 20-05-2006

Dyr på overlevelsestur
Mange dyrearter skal ud på vandringer mod nordøst, hvis de skal overleve klimaforandringerne i Europa de kommende 100 år. Det viser avancerede computerberegninger.

Publiceret 21-05-2006

Varmere klima forandrer dyrelivet i Europa
Klimaforandringerne går så hurtigt, at Europas dyreliv vil forandres totalt de næste 100 år.

Publiceret 21-05-2006

Flamingoerne flyver i fred
Indtil langt op i 1980'erne protesterede folk omkring nationalparken Donana mod fredningen af området. »Den koster os penge,« lød protesterne. I dag er nationalparken i det sydvestlige Spanien blevet en af områdets væsentligste indtægtskilder.

Publiceret 23-05-2006

Effektiv indsats for miljøet
Kun en hurtig indsats forhindrede, at en af Europas største miljøkatastrofer ramte det unikke naturområde i Donana. Omkring seks millioner kubikmeter slam fyldt med tungmetaller slap ud fra en nærliggende mine. Arbejdet med at rydde op har taget flere år.

Publiceret 24-05-2006

Sidste chance for lossen
De vokser op under sterile forhold i bure og må have mennesker til at lære sig at jage. Spanien forsøger i sidste øjeblik at redde den iberiske los.

Publiceret 25-05-2006

Farvel til Spanien uden tyrefægtning
En rigtig mand har læst Hemmingway og er fascineret af tyrefægtning, mener JP Explorers kaptajn. Man kan naturligvis ikke tage til Spanien og undlade at gå ind og se det rituelle drab på de store dyr.

Publiceret 27-05-2006

Reddet på målstregen
Europas største landpattedyr, den ét ton tunge bison, var efter Første Verdenskrig uddød i naturen. Men et polsk avlsprogram baseret på de få tilbageværende bisoner i zoologiske haver har genintroduceret det store dyr i skoven.

Publiceret 28-05-2006

Masser af dyr i Bialowieza
Omkring 120.000 turister besøger årligt nationalparken i Bialowieza. De kommer for at opleve skoven og det mangfoldige dyreliv.

Publiceret 03-06-2006

Rejs med ind i Europas vildeste skov
Ingen steder i Europa står skoven så oprindelig som i Bialowieza i det østlige Polen. Samtidig findes i skoven en række dyr, som for længst er forsvundet i det mere velfriserede Danmark.

Publiceret 03-06-2006

I Guyana fodrer man søkøer
Søkøerne er trods deres milde væsen stærkt truet af blandt andet jagt og motorbåde. I en park i Guyanas hovedstad Georgetown kan man fodre dem med hænderne.

Publiceret 04-06-2006

Sponsorer køber fred til regnskoven
Med oprettelsen af et naturreservat i regnskoven i Guyana håber organisationen Conservation International at vise resten af verden, at det kan betale sig at lade regnskoven stå.

Publiceret 06-06-2006

Skovhugst truer dyrelivet
Skovhugst og adgangsveje til regnskoven er en af de største trusler med dyrelivet. Men for skovhuggeren Dave Ng-a-fook er der ingen alternativ levevej.

Publiceret 07-06-2006

I indianernes regnskov
JP Explorers dyreekspedition er sejlet dybt ind i Guyanas regnskov. Her under de store træers skygge lever indianerne side om side med regnskovens dyr. Det bliver til hårde ture i regnskovens fugtige varme og en ufrivillig tur i floden, hvor piratfisk og alligatorer er på lur.

Publiceret 10-06-2006

Præsident kritiserer Kyoto-aftale
Koyoto-aftalen tilgodeser rige lande, der i forvejen har ødelagt deres natur og nu får penge for at genoprette den, mener Bharrat Jagdeo, præsident i det fattige sydamerikanske land Guyana. JP Explorer har mødt præsidenten, der giver en stor del af regnskoven tilbage til indianerne i landet.

Publiceret 11-06-2006

Et spørgsmål om moral
For verdens mest kendt formidler af natur, den engelske tv-mand David Attenborough, er naturbevarelse først og fremmest et moralsk spørgsmål. Mennesket har ikke retten til at udslette liv, blot fordi det kan. Faktisk har mennesket en forpligtelse til at beskytte dyrene, mener han. Som 80-årig fascineres David Attenborough stadig af naturens mangfoldighed og fortsætter med at lave tv. I hans hjem i London har JP Explorer besøgt manden, der giver menneskeheden en opsang.

Publiceret 13-06-2006

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her