Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

Det er helt vildt
Så er JP Explorers store dyreekspedition sat i gang. Mens foråret endeligt så småt har indfundet sig i Danmark, så er det hernede på Seychellerne helt andre vamegrader, vi taler om.
Publiceret 08-05-2006

Fugleinfluenza på fiskemarkedet
Man må ikke håbe, at de har fugleinfluenza her på Seychellerne. Eller at den kan smitte til fisk.

Publiceret 09-05-2006

Til te hos præsidenten
Det er ikke så ligetil at finde State House i Seychellernes hovedstad Victoria. Ganske vist hedder den lille vej, der fører op til præsident James Alex Michels residens, State House Avenue.

Publiceret 10-05-2006

Hårde forhandlinger
Dyrevennen Bjarne Klausen fra Odense Zoo har et blødt punkt. Dyrene skal have det godt. Man skal passe godt på dem.

Publiceret 11-05-2006

På den grønne ø
Det er svært at forestille sig. Men mange mennesker i troperne har faktisk et helt kærlighedsagtigt forhold til denne frugt - durian. Især mænd kan blive helt lidenskabelige i øjnene ved synet af frugten, der mest smager som en mellemting mellem gammel ost og sure tæer og er på størrelse med en vandmelon.

Publiceret 12-05-2006

Naturens ensomme udpost
Det kræver sin mand at være ranger på den øde atol Aldabra i Det Indiske Ocean.

Publiceret 13-05-2006

En nær død oplevelse
»Var det noget med en fedtsugning.« »Det er som boller i saltvand.« »Hvis I går fra bas til diskant, så ved vi, at de har fået fat i noget, der hænger nedad.«

Publiceret 14-05-2006

Jorden rundt på fire år
Belgiske Sybille De Jaegher har gjort det, som mange unge drømmer om. I de seneste fire-fem år har hun rejst jorden rundt med sin kæreste Stijn, samtidig med at hun har dyrket sin interesse for naturen.

Publiceret 15-05-2006

Kasketmysteriet på Aldabra
- Det har udviklet sig til ren Agatha Christie.

Publiceret 16-05-2006

Verdensmand på de syv have
Selv en gammel søulk kan blive helt rørt herude på Det Indiske Ocean.

Publiceret 17-05-2006

Pausefisk på Seychellerne
På Seychellerne er der god basis for at lave udstillinger med fisk i blendere som den på kunstmuseet Trapholt i Kolding.

Publiceret 18-05-2006

Når nøden er størst
Efter en uge til søs er det lettere at forestille sig, hvorfor søfolkene i det 17-århundrede efter måneder til søs fik uartige associationer om kvindelige former, når de anløb havnene på Seychellerne.

Publiceret 19-05-2006

Farvel Seychellerne
JP Explorer har nu afmønstret det gode skib Indian Ocean Explorer. Første del af den store dyreekspedition er slut. Det er farvel til Seychellerne og snart goddag til Spanien.

Publiceret 20-05-2006

Goddag Spanien
»Jeg er sikkerhedsvagt - ikke informationsmedarbejder.« Den stift uniformerede spanske sikkerhedsvagt i lufthavnen knejsede med nakken og vendte arrogant ryggen til midt i sætningen, da JP Explorerholdet midt om natten fór vild i lufthavnen i Malaga.

Publiceret 21-05-2006

I Lieberkinds fodspor
Donana Nationalpark, Spanien - »Neeeej se, der er en muuuuuuudderklire.« Dirch Passers gamle parodi på dyreeksperten, der render halvblind rundt med kikkerten for øjet, har hele tiden været en stor inspiration for JP Explorers dyreekspedition.

Publiceret 22-05-2006

Hestebyen med den hellige jomfru
Byen er som taget direkte ud af en spaghettiwestern. Havde nogle af de unge ikke skiftet hesten ud med nogle ekstra kubik i de larmende off roadere, og andre borgere anskaffet firehjulstrækkere, ville illusionen være perfekt.

Publiceret 23-05-2006

Spanierne elsker naturen
Hola, hola. Hallo, hallo. Spanierne elsker naturen - og elsker at dele den med andre.

Publiceret 24-05-2006

Los på køleren
Donana Nationalpark, Spanien - »Hvad vil du egentlig gøre Klaus, hvis du kører en los ned,« lød det bekymret omme fra fotograf Mik på bagsædet.

Publiceret 25-05-2006

Et rigtigt tilløbsstykke
Andujar, Spanien - Egentligt er det dybt paradoksalt. Først lader menneskene lossen gå totalt ned med flaget, så der blot er nogle få eksemplarer tilbage i den vilde natur.

Publiceret 26-05-2006

Var det noget med kredyt?
- Endelig er vi kommet til et land, hvor det er nemt at forstå sproget. Efter at have haft enkelte problemer med at kommunikere med spaniolerne, går det hele igen meget bedre.

Publiceret 29-05-2006

Polen tørlagt
- Har I ikke hørt det. Sig mig, hvor længe har I været i Polen?«

Publiceret 30-05-2006

Kongelig jagtglæde
- Kongelig jagtglæde eller skydegale konger? Vælg selv.

Publiceret 31-05-2006

Det lille hus på prærien
Polen er med stormskridt på vej mod moderne tider.

Publiceret 01-06-2006

Blodtørstige sataner
Bialowieza, Polen - Alt for læserne naturligvis. En særlig interesseret læser med det for denne ekspedition så relevante navn Duelund har foreslået JP Explorers dyreekspedition at tage til Nordnorge og se på truede myggearter.

Publiceret 02-06-2006

I Guyana spiller indianerne cricket
- Sikke nogle store smil, man får fra indianerdrengene her i Guyana, som er det sidste stop på JP Explorers store dyreekspedition.

Publiceret 03-06-2006

Praktiske Mik
- JP Explorerholdets vigtigste mand er uden tvivl fotograf Mik. Uden ham ingen billeder og historier hjemme i avisen.

Publiceret 04-06-2006

Spejderlejren i regnskoven
Velkommen til explorer-ekspeditionens base for de næste dage.

Publiceret 06-06-2006

Reggae i regnskoven
»Har du et problem med at forstå mig, maaan...« Eustace Alexander, leder af Conservation Internationals planlægningsafdeling for beskyttede områder i Guyana, er en mand, der taler meget.

Publiceret 07-06-2006

Aftensmaden kom flyvende
Fotograf Mik og indianerne her i Guyana har en forskellig opfattelse af bordets glæder. Mens de årvågne indianerne straks er klar med bue og pil, hver gang noget levende bevæger sig, så er Mik mere forsigtig.

Publiceret 08-06-2006

Kunsten at bygge en kano
- De fleste af indianerne i Guyana har under indflydelse fra den britiske kolonimagt tabt meget af deres oprindelige kultur. Kun Wai Wai-stammen helt i den sydlige del af landet lever efter de gamle traditioner.

Publiceret 09-06-2006

Eksporteventyr med farvet gummi
Efter flere timers kørsel i firehjulstrukne køretøjer af røde jordveje er JP Explorers store dyreekspedition kommet til indianerlandsbyen Nappi Village for foden af Kanuku-bjergene ved grænsen til Brasilien.

Publiceret 10-06-2006

Så er den ged barberet
Så er den ged barberet. JP Explorers store dyreekspedition er nået til vejs ende. Fem uger i selskab med alverdens dyr har taget hårdt på os.

Publiceret 11-06-2006

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her