Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Truede dyr

Verdens befolkning vokser og vokser - men samtidig uddør dyreart efter dyreart. Nogle forskere taler om, at den sjette masseuddøen er i gang. Den femte var for 65 millioner år siden, da dinosaurerne forsvandt. Op til en fjerdedel af alle pattedyr og en tiendedel af fuglearterne risikerer at uddø i løbet af de kommende 30 år, mener britiske eksperter. Hertil kommer en række insekter, orme og andre kryb. Derfor har man blandt andet oprettet en moderne Noas Ark, hvor man gemmer DNA-materiale fra dyr, som fremover ikke længere vil være på Jorden.

Andre forskere er mere optimistiske. Eksempelvis har der i Danmark aldrig tidligere været så mange dyr som nu. Hvad er rigtigt, og hvad er forkert?

Et hold terrængående reportere fra JP Explorer rejste i 2006 verden rundt for at stille spørgsmål og finde svar. Missionen var også at sætte fokus på truede dyr både generelt og meget konkret eksemplificeret ved kæmpeskildpadderne på Seycellerne, den europæiske bison i Polen, den ibiriske los i Spanien og søkøerne i Guyana.

Med afsæt i ekspeditionen udarbejdede JP Undervisning og Odense Zoo et stort, internetbaseret undervisningsmateriale om truede dyr. Materialet giver gennem tekster og billeder en række muligheder, anvisninger og forslag til at arbejde med så forskellige emner som de truede dyrs vilkår, samspil mellem dyr og mennesker samt klimabetingede påvirkninger i forhold til dyr.

Undervisningsmaterialet er produceret og målrettet til danske elever. Det er gratis at anvende.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her