Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

JP Explorer på skinner
Nu tager JP Explorer på eventyr med den legendariske Transsibiriske jernbane - 7865 kilometer fra Moskva i vest til Beijing i øst. Gennem Ruslands enorme sibiriske baghave, over de mongolske stepper til hjertet af det store kinesiske rige. Med mange stop undervejs.
Publiceret 30-04-2002

På sporet af Sibirien
I den kommende uge kravler JP-Explorer om bord på Den Transsibiriske Jernbane for at tage den sagnomspundne tur fra Moskva til Beijing via de golde mongolske stepper. Læserne vil gennem maj kunne følge JP-Explorer berette fra kupe, spisevogn, verdens største ferskvandssø og nomadelejre, små og store byer i Sibirien, Mongoliet og Kina.

Publiceret 05-05-2002

Den store, sibiriske vej
Den transsibiriske jernbane fra Moskva til Vladivostok er med sine 9288 kilometer verdens længste. Jernbanen er Ruslands rygrad og et nationalt klenodie, der spiller en afgørende rolle for nationens selvforståelse.

Publiceret 08-05-2002

Krystal-kræmmerne
Fabriksarbejdere på Ruslands meste kendte krystalfabrik kravler i kræmmeruniformen efter arbejdstid og sælger krystal til rejsende fra Moskva til de store byer i Sibirien, Ural og ved Volga.

Publiceret 09-05-2002

Sejrsdagen
9. maj, årsdagen for sejren i Anden Verdenskrig, er den eneste nationale festdag, som russerne kan samles om efter kommunismens fald. 80-årige veteraner marcherede til dagens største bifald, mens mange fældede en tåre.

Publiceret 10-05-2002

Det vilde Østen
Gennem 1990'erne spredte narkomisbruget sig i Rusland som en steppebrand. Tusindvis af unge er bukket under. Ved Ural har en gruppe frivillige taget sagen i egne hænder, og Jekaterinburg er nu den eneste by i Rusland, som kan bryste sig af et fald i omfanget af narkohandel og antallet af narkomaner.

Publiceret 12-05-2002

Lænkede narkomaner på vand og brød
"By uden narko", en frivillig organisation i Jekaterinburg, bruger utraditionelle metoder i kampen mod narko og i rehabilitering af tidligere narkomaner. Ifølge organisationen er narkomani ikke en sygdom men udtryk for manglende selvdisciplin.

Publiceret 13-05-2002

Diner transportable
Restauranterne på den transsibiriske jernbane får ingen Michelin-stjerner, men de er bedre end deres rygte, og en servitrice studerer kommunismens forbrydelser mellem bestillinger af øl og stegte kyllinger.

Publiceret 14-05-2002

Nerver af stål på "transsib"
Lokomotivførere på den transsibiriske jernbane har nerver af stål. Deres tog rammer ofte mennesker, der forvilder sig ud på sporene og bliver slået ihjel. Jurij Khlebnikov klager dog ikke over det ansvarsfulde job. Han har syv ugers betalt ferie og lever bedre end under kommunismen.

Publiceret 15-05-2002

Europæisk ideal i Sibirien
Det sidste Lenin museum i Sovjetunionen har til forskel fra store dele af den russiske forsvarsindustri gennemført omstillingen til det åbne samfund med stor succes. Museet har fået en pris af Europarådet for sit bidrag til realisering af det europæiske ideal.

Publiceret 17-05-2002

Sandheden i vodkaen
Ordet shaman stammer fra et lille sibirisk sprog og er via russisk blevet kendt i den øvrige verden. JP-Explorer gik på jagt efter shamanismens rødder hos burjaterne i det østlige Sibirien og fandt ud af, at den russiske vodka kan bruges til mange ting.

Publiceret 18-05-2002

Se Bajkal og dø
Beboerne ved Bajkal-søen i Sibirien er skræmte og betagede af det enestående naturfænomen. Søen er til evig fare for dem, der ikke passer på, men er samtidig en lukrativ indtægtskilde for dem, der er parat til hårdt arbejde.

Publiceret 19-05-2002

Uhyret og Sibiriens perle
Bajkalsøen er det eneste åbne reservoir i verden, hvor mennesker kan drikke vandet direkte. Søen er 25-30 mio. år gammel, den ældste i verden. Den er som en dinosaur, der har overlevet sine artsfællers udryddelse, og giver biologer et enestående laboratorium for at studere evolutionens historie.

Publiceret 21-05-2002

Demokrati for begyndere
Mongoliets 12 år gamle demokrati er i krise. En 38-årig kvindelig doktor i geologi bruger nu alle kræfter på at få skabt et demokrati, der kan fungere for de 2,6 millioner mongoler, hvoraf halvdelen lever som nomader.

Publiceret 22-05-2002

Grænseløs fattigdom
I titusindvis af mongoler lever i den yderste fattigdom, efter at de mistede alt under zuden, vinterkatastroferne, i 2000 og 2001. Mange af dem bor i slumkvarterer i Mongoliets hovedstad Ulan Bator.

Publiceret 24-05-2002

Tiden står stille på stepperne
Halvdelen af de 2,6 millioner mongoler lever som nomader, spredt over det store land. Og for dem, der klarede sig igennem de alvorlige vinterkatastrofer i de foregående år, er det frie liv på stepperne det eneste, de kan tænke sig. Men selv om nomadernes liv endnu er som for århundreder siden, lurer den industrialiserede verdens mangfoldige tilbud lige om hjørnet.

Publiceret 26-05-2002

Den Store Mur
Den Kinesiske Mur er ikke blot et af verdens største bygningsværker og en af verdens største turistattraktioner. Den 6000 kilometer lange mur er selve symbolet på Kina - og det er bygningen af Muren, der begyndte for mere end 2000 år siden, som har skabt rammerne for, at Kina endnu i dag er ét land.

Publiceret 27-05-2002

"Sugar" går på scenen
For en halv snes år siden risikerede kinesiske homoseksuelle at blive sendt i arbejdslejr. I dagens Beijing lever de i fred for politi og andre myndigheder - og de mødes på byens bøssebarer, som er godkendt af politiet.

Publiceret 29-05-2002

Fremmed i eget land
Op mod en kvart milliard kinesere er fremmedarbejdere i deres eget land. Et ukendt antal millioner af dem er ikke registreret nogen steder, men de er i vid udstrækning baggrunden for, at økonomien i det østlige Kina buldrer fremad med ekspresfart.

Publiceret 31-05-2002

Det gamle Beijing rives ned
Når kinesere og udlændinge tænker på Beijing, ser de fleste for sig billeder af Den Himmelske Freds Plads, Den Forbudte By og de traditionelle boligområder: Hutongerne med små, grå gårdhavehuse, hvor det myldrer af liv. Men nuy rives det gamle Beijing ned til fordel for højhuse, og kun nogle få hutong-områder bliver bevaret.

Publiceret 01-06-2002

Alle Togrejsers Moder
Den Transsibiriske Jernbane er en oplevelse for livet. Men tag en god bog med, med mindre De er birketræs-entusiast.

Publiceret 02-06-2002

Mongolsk familie får en fremtid
Penge fra Jyllands-Postens læsere har vendt op og ned på hverdagen for en af verdens fattigste familier i en slumby i Ulan Bator. Pengene er brugt til de lovpligtige ID-kort til familien, og siden har manden fået et regulært arbejde, samtidig med, at de to syge sønner er ved at være raske, fordi lægehjælp er gratis, når ID-kortet er i orden.

Publiceret 28-09-2002

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her