Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

På skinner
Klokken 16.34 - så præcist og planmæssigt, at vi kan stille vore sekundvisere efter det - stønner tog nr. 16 sig i gang. Først med et lille hop. Dernæst ruller toget sagte, mageligt, knirkende, sukkende ud fra den majestætiske Kazan-banegård i Moskva. Vi er på tur.
Publiceret 08-05-2002

Vanja på vildveje
Det er Vanjas første togrejse, og imponeret er han ikke.

Publiceret 09-05-2002

JP Explorer i remise
Selv ikke når vi for en stund gør holdt og får fast jord under fødderne, kan vi holde os væk fra Den Transsibiriske Jernbane.

Publiceret 10-05-2002

Strømsvigt
Vi er stået på toget igen, denne gang hedder det nr. 56 og er på vej fra Jekaterinburg til Krasnojarsk i Sibirien. Vi har nu forladt Europa, forstået som alt vest for Ural, og befinder os i Asien.

Publiceret 11-05-2002

Ikke-rygning på russisk
Vi er gået i spisevognen, hvor Ksenia,19 år, løsriver sig fra Aleksandr Solsjenitsyns "Gulag-øhavet" for smilende at komme med menukortet.

Publiceret 13-05-2002

Rejsende i brugtvogne
På en halvandetdøgns togtur som den fra Jekaterinburg til Krasnojarsk skal man gøre sig temmelig stor umage for ikke at stifte nye bekendtskaber.

Publiceret 14-05-2002

Sibirien på 3. klasse
Mens Explorerholdets elitetropper er travlt beskæftiget med en komparativ analyse af kvaliteten i transsibiriske spisevogne, flytter forlystelsessyge Heine ned på 3. klasse - en slags rullende vandrerhjem med op til 48 sovebrikse i hver vogn.

Publiceret 15-05-2002

Vogn nr. 14
I vogn nummer 14, en tredjeklassekupé i toget til Irkutsk ved Bajkal-søen, er Heine for alvor begyndt at finde sig til rette.

Publiceret 16-05-2002

Våd magi
Explorerholdet er blevet overtroisk. Ud over hvad vi har med hjemmefra om sorte katte, stiger og 7-9-13, har vi overtaget nogle russiske skikke, f.eks. at vi ikke hilser over et dørtrin, og at vi ikke fløjter indendøre. Inden vi forlod Moskva, holdt vi et stille minut i kupeen sammen med fru Rose, for at det skulle blive en sikker tur.

Publiceret 17-05-2002

Vild turisme
Tillad os at afbryde med et reklameindslag. Det gælder ægteparret Adrian og Olga Farsovskij, som er ved at åbne et feriecenter i mikroformat i fiskerbyen MRS, kort for Lillehavets Reparations-Station.

Publiceret 18-05-2002

I kloster - og ud igen
Irkutsk er stedet, hvor kaptajn Rose står af og flyver hjem til Moskva, mens resten af Explorer-holdet fortsætter med tog nr. 26 mod byen Ulan Ude og derfra videre mod Mongoliet og Kina.

Publiceret 21-05-2002

Kinamad
Det var så Rusland. Tog nr. 4 er kinesisk - på vej fra Moskva til Beijing med bl.a. stop i den russiske by Ulan Ude, hvor vi står på, og Mongoliets hovedstad Ulan Bator, hvor vi skal af. Det samme er vores togsteward.

Publiceret 22-05-2002

Nomadeliv i Mongoliet
Efter to småanstrengende nætter på toget er Explorer-fodfolket så småt begyndt at se frem til et hotelværelse i Ulan Bator, Mongoliets hovedstad.

Publiceret 23-05-2002

Tuborg Bar
Mongoliets hovedstad Ulan Bator er en mærkelig by. Ikke utiltalende, absolut ikke, bare mærkelig.

Publiceret 24-05-2002

På skattejagt
Nu skal vi ud og lede efter guld.

Publiceret 25-05-2002

Turistekspressen
På hele turen gennem Sibirien mødte vi højt regnet en halv snes turister på toget. Nu vrimler det pludselig med dem.

Publiceret 27-05-2002

Sporskifte
Så er vi i Kina. Grænsestationen er noget, som ikke mindst DR-Wath har gruet for.

Publiceret 28-05-2002

Kinamad II
Mens kaptajn Vester og Ehrbahn arbejder, går Heine og DR-Wath - med fru Vester som guide - til aftenmarkedet i det centrale Beijing, hvor der i et halvt hundrede boder på rad og række grilles og friteres på livet løs.

Publiceret 29-05-2002

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her