Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Spørg Kirsten

I Mali og Niger var det en af Kirstens opgaver at bringe alle de danske elevers spørgsmål videre til malierne, så det var deres svar, vi fik. Læs svarene på nogle af de spørgsmål, der blev stillet.

Er lovene i Mali strenge?
Denni, Martin og Camilla vil gerne vide noget om kriminaliteten og lovgivingen i Mali.
 • Er deres love om de er strenge?
 • Overfor hvilke gerninger er de strengest?

  Hej Denni, Martin og Camilla,
  Lovene er strenge - der er dødsstraf i Mali. I år 2000 (det er de seneste tal jeg har) blev 14 mennesker dømt til døden - de fleste blev dømt for mord og væbnet røveri. Den bedst kendte dødsdom blev afsagt i Bamako. Cheick Ibrahim Khalil Kanouté, stifter af en yderligtgående religiøs gruppe, der er kendt som Pieds Nus - bare fødder - blev sammen med to andre dømt for at have myrdet en dommer.

  Det skal lige tilføjes, at der ikke er blevet henrettet nogen i de seneste 10 år. Og at Malis præsident Alpha Oumar Konaré er erklæret modstander af dødsstraf.
  Mange hilsner
  Kirsten
 • Hvordan er det at være fattig
  Heidi, Morten, Jonas og Stephanie har nogle spørgsmål angående slaveri og fattigdom.

 • Hvor kom slaverne fra?
 • Er det rigtigt at det mest, var børn der var udsat for slaveri? Hvorfor?
 • Hvad lavede en slave for sin "herre"?
 • Blev en slave banket og pisket, hvis arbejdet ikke behagede dem, som man ser på film?
 • Hvordan er det at være fattig for dem?
 • Hvordan foregår en hverdag for en fattig familie?
 • Hvor stor er chancen for et fattigt barn at komme i skole?

  Hej Heidi, Morten, Jonas og Stephanie,
  Først vil jeg bede Jer læse, hvad jeg har skrevet om slaveri - især det seneste til Mie og Katrine. Jeg kan så tilføje, at de børn der for eksempel bliver solgt til Elfenbenskysten lever under kummerlige forhold, er bevogtede og bliver formentlig også slået. Det samme gælder nogle af de piger, der er tvunget til at arbejde som prostituerede eller hos en familie. Der er nogle af dem, der har det grusomt. Der er i øvrigt også ganske mange, der bliver solgt til europæiske bordeller. Andre slaver er nærmest frivilligt slaver, tæt knyttet til deres herre-familie, og jeg har ikke indtryk af, at de bliver mishandlet.

  At være fattig i Mali og Niger betyder typisk at man ikke har rent vand at drikke, ingen elektricitet, ingen sund mad, ingen medicin eller læge, intet lønarbejde, ingen penge, ingen legetøj, bøger, fjernsyn, computer, møbler, fodbolde, kuglepenne, radio, myggenet, komfur og næsten igen tøj. 70 procent af indbyggerne i Mali bor på landet, og dagen går med at passe dyr og jord, hente vand og brænde, passe børn og i det hele tage søge at skaffe familien mad. I byerne forsøger man at skaffe sig arbejde eller en eller anden form for indkomst ved at sælge et eller andet, tigge eller hvad man nu kan finde på. At være fattig betyder måske først og fremmest, at man er uden indflydelse på sin egen situation. Og det var da også typisk, når vi talte med meget fattige mennesker, at mange end ikke havde tænkt på, at de måske kunne finde noget andet at beskæftige sig med. Andre søger til byerne i håb om at kunne klare sig bedre der. Og andre igen - sælger deres børn lokket af falske løfter om at køberen vil sikre dem et bedre liv.

  Chancerne for at komme i skole bliver bedre og bedre især i Mali. Regeringen prøver at få oprettet mange flere skoler, men har stadigt svært ved at følge med det stigende antal børn. Men efterhånden er det to ud af tre unge, der kan læse og skrive. Men undervisningen foregår i overflyldte klasseværelser, uden bøger, med dårligt uddannede lærere. Der er lang vej igen. Og i Niger er situationen meget værre, og det er kun hver fjerde af de unge der kan læse og skrive. (Og kun hver tredje af parlamentarikerne - altså politikerne.)
  Mange hilsner
  Kirsten
 • Hvem sælges de unge piger til?
  Mie og Katrine fra Hornslet skole læste i Kirstens dagbog at der var nogle unge piger som var blevet solgt. De vil meget gerne høre mere om det emne og spørger derfor:

 • Hovedsageligt til hvem bliver pigerne solgt?
 • Hvor mange er der tale om ?

  Hej Mie og Katrine,
  De piger, der bliver solgt som slaver, skal næsten alle arbejde i huset hos en forholdsvis velhavende familie. Ca. 95 procent af dem gætter FN på. Af de øvrige er der ret mange der bliver solgt til prostitution. Men de piger, de bliver solgt til husarbejde, bliver også tit misbrugt, og mange af dem (ca. 20 procent) bliver smittet med AIDS.

  Det er svært at få et totalt overblik over slavehandlen. Det foregår især i grænseegnene, og slaverne bliver ofte solgt til nabolandene. For eksempel var der en stor sag for et par år siden om børn fra netop Mali, der arbejdede som slaver i kakao-plantagerne og dermed for chokoladeindustrien i Elfenbenskysten. Og de piger der er tvunget til at arbejde på bordellerne i en hovedstad kommer typisk fra et af nabolandene.

  Og så findes der som sagt en masse mellemformer, som måske ikke er slaveri, sådan som vi generelt opfatter det, men næsten. Der er mange børn fra Mali, der af deres forældre bliver solgt til kakao- og bomuldsplantagerne i Elfenbenskysten. Nogle af forældrene bliver narret til at tro, at børnene får mulighed for at skabe sig en bedre fremtid. Nogle familier bliver tvunget til at arbejde gratis for andre, fordi de skylder dem penge. Og 5-6 årige drenge bliver givet til en Marabout, en religiøs leder, som de også er tvunget til at arbejde og tigge for. Det anses for en del af deres oplæring.

  Man skyder på, at der er 15.000 børn og unge fra Mali, der bliver holdt som slaver i Elfenbenskysten - mange af dem er blevet solgt for mellem 15 og 40 dollar til fremmede, som har lovet forældrene at sørge for at de får en uddannelse. FN gætter på at ca. 200.000 afrikanske børn - især fra det vestlige og det centrale Afrika hvert år bliver solgt som slaver. Og at der er 80 millioner børn mellem 5 og 14 som er tvunget til at arbejde i mine- eller sex-industrien - nogle af de værste arbejdspladser, man kan forestille sig.
  Mange hilsner
  Kirsten
 • Hvor mange cifre er der på nummerpladerne i Mali?
  Christian og Mads fra Gammelgårdsskolen vil gerne vide:

 • Er der mange veje nede i Mali?
 • Og i så fald i hvor god stand er de?
 • Hvilke bilmærker ser I flest af dernede?
 • Hvor mange cifre der i nummerpladerne?
 • Er det både tal og bogstaver?

  Kære Christian og Mads,
  Gode veje er det bestemt ikke mange af i Mali, men efterhånden er der da asfalterede landeveje mellem de fleste større byer. En del af dem er blevet repareret i forbindelse med det afrikanske mesterskab i fodbold, der bliver afholdt i Mali lige nu. Det begyndte sidste lørdag, men da vi kørte ud af Bamako ad vejen til Segou og videre mod Mopti, hvor der begge steder skal spilles kampe, da så det nu ikke ud som om de ville blive færdige. Ellers er det mest jordveje og hjulspor man kører ad.

  En Peugeot 404 ladvogn, som kom frem lige ved afslutningen af det franske kolonistyre, er blandt de mest almindelige biler. Den kaldes Afrikas Dronning, og der importeres stadig en del af dem - især gamle, udrangerede eksemplarer. Det samme gælder den lukkede udgave - en stationcar - Peugeot 504.

  Hvad angår firehjulstrækkere så er det Toyota, der kører overalt.

  Endelig kører der en del - også danske - skrottede håndværkerbiler, som minibusser. Det er igen især Toyota.

  Folk i Mali er jo meget fattige, så mange af de biler, de har, er opkøbt hos skrothandlere, og bliver så fixet så godt man kan hernede, hvor arbejdskraften er billig.

  En nummerplade kan for eksempel se sådan ud: MB 44365-5. MB viser at det er en personbil, en transportvogn ville have heddet TB, en officiel bil IT eller AF. Efter bogstaverne kommer bilens registreringsnummer og det allersidste tal viser hvilken region den er fra. 5 er for eksempel fra Mopti området.
  Mange hilsner
  Kirsten
 • Ødelægger det den afrikanske kultur at give dem gaver?
  Mads og Jonas spørger om det ikke ødelægger den afrikanske kultur at giver dem europæiske gaver, og

  Galathea 3

  Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
  Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

  Videnbanken

  Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
  Søg i videnbanken

  Projektrum

  Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
  Læs mere om projektrum

  Undervisning

  I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
  Gå til JPs undervisningstemaer

  Multimedie

  I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
  Gå på opdagelse i multimedierummet

  Mediarium

  Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
  Læs mere om JPs Mediarium

  Quiz og spil

  Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
  Test din viden her