Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Leksikon

D

Det historiske Ghana
Det historiske Ghana var det første af de store vestafrikanske riger. Omtales første gang i det 8.århundrede, men eksisterede formodentligt flere hundrede år før det. Lå omtrent, hvor det nuværende Mali ligger - og lidt i henholdsvis det nuværende Senegal og Mauretanien.

G

Ghana
Nutidens Ghana er en vestafrikansk stat, der ligger ved kysten mod Guinea-bugten. Ghana grænser op til Elfenbenskysten, Burkina Faso og Togo.

M

Mungo Park
Mungo Park var en skotsk opdagelsesrejsende, der levede fra 1771-1806. Mungo Park rejste i 1795-97 til Afrika for at finde Niger-flodens udspring. På hans anden rejse ad Nigeren fra 1805-06 blev han angrebet og druknede.

N

Nigeren
Nigeren er en flod, der løber gennem store dele af Vestafrika, fra det sydlige Guinea, gennem Mali, Niger og Nigeria, hvor den har sit udløb i Guinea-bugten, der er en del af Atlanterhavet. Nigeren er omkring 4200 km lang.

Nomader
Nomader er befolkningsgrupper, der ikke bor fast et bestemt sted, men derimod flytter rundt - typisk med deres bestand af dyr.

S

Sahel
Sahel er betegnelsen for det busk- og græssteppe landskab, der syd for Sahara danner randområdet op til ørkenen - og som typisk selv er ved at blive til ørken.

Sahel-bæltet
Sahel-bæltet løber gennem staterne Mauritanien, Senegal, Burkina Faso, Mali, Niger og Tchad, hvor steppen afgrænser Sahara. Syd for Sahel-bæltet ligger Sudan-bæltet.

Sudan
Sudan er en republik, der ligger i Østafrika, lige syd for Egypten.

Sudanområdet
Sudanområdet er et landområde, som strækker sig i et bælte syd for Sahara, fra Atlanterhavet i vest til Røde Havet i øst. Betegnelsen "Sudan" har været brugt om dette område siden 1100-tallet. Dengang brugte man navnet om hele området syd for Sahara og ned til de tropiske regnskove. Nu er dette område opdelt i Sahel- og Sudanområdet. Sudanområdet består af savanne, mod nord grænser det op til Sahel-områdets stepper og mod syd til den tropiske regnskov.

V

Vestafrika
Vestafrika er et område i Afrika, der i størrelse næsten svarer til USA. Området består af 15 nationer plus den lille ø, Cap Verde. De enkelte nationer er: Benin, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone,Togo.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her