Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

JP Explorer på flodernes flod
I sporet på berømte forgængere som Mungo Park, Alexander Gordon Laing og Rene Auguste Caillie sætter JP Explorer kurs mod Vestafrika. Ekspeditionen langs Nigerfloden vil fra onsdag bringe læserne til et af verdens fattigste og mest isolerede lande.
Publiceret 13-01-2002

Stille dage i Bamako
Midt i støvet, fattigdommen, arbejdsløsheden og elendigheden bobler en ukuelig optimisme i en af verdens fattigste storbyer, Bamako.

Publiceret 17-01-2002

Afrikanske fodbolddrømme
Mali og hovedstaden Bamako bliver fra lørdag centrum for hele kontinentets fodbolddrømme som vært for de afrikanske fodboldmesterskaber.

Publiceret 18-01-2002

Islams afrikanske ansigt
Osama bin Laden er populær hos mange religiøse lærde i Mali. Men ellers er der ikke meget til fælles mellem fundamentalistiske talebaner og Afrikas mildest talt spraglede version af Islam.

Publiceret 19-01-2002

Slaver og herrefolk
Slaveriet er officielt afskaffet over hele Afrika. Men de tidligere slaver lever stadig i dyb afhængighed af deres gamle herrer.

Publiceret 19-01-2002

Dødens dans i Dogon
Skrig og maskedans træder i stedet for salmesang og gravøl ved begravelser i det forunderlige Dogon-land i Mali. Efter bisættelsen i en grotte danser maskerne ifølge traditionen på den afdødes tag, indtil huset bryder sammen.

Publiceret 20-01-2002

Tilbage til stenalderen
Høvdingen i Benimato i Malis Dogon-land er bekymret over, at så mange omvender sig til islam og til katolicismen. For selv er han animist. Han tror på onde ånder og ofrer adskillige dyr for at få beskyttelse.

Publiceret 21-01-2002

Kvinde-magt
Mali kan fremvise en succes indenfor udviklingshjælp.

Publiceret 22-01-2002

Kvindernes egen karavane
Omkring 17 pct. af de 11 mio. malier lever som nomader. JP Explorer stødte ved Niger-floden på en æselkaravane med Peul-kvinder.

Publiceret 23-01-2002

Den livgivende flod
"Flodernes flod" eller "Kamelens pukkel" kalder vestafrikanerne deres største og livgivende flod, Niger.

Publiceret 25-01-2002

Det etniske kludetæppe
20 forskellige etniske grupper lever fredeligt sammen i Mali uden de problemer, som er opstået f.eks. mellem hutuer og tutsier i Rwanda. Svarene ligger i sort humor og i et feudalt, kasteinddelt samfund, hvor enhver accepterer sin plads.

Publiceret 25-01-2002

Fjernstyret exploratør
For første gang kan danske skoleelever via e-mails fjernstyre en reporter på JP Explorer-holdet. Kirsten Larsen svarer på skoleklassernes spørgsmål.

Publiceret 27-01-2002

Ved verdens ende
Hvis man får sand i skoene eller en kamel i øjet på vej ned af en beskidt hovedgade med en ualmindelig rå stemning, ja, så er der en god chance for, at man er kommet til verdens ende og er landet i Timbuktu.

Publiceret 28-01-2002

Banko i Mali
En af Afrikas arkitektoniske perler er lavet af ler. Eller rettere banko-ler. Det er den kæmpemæssige moske i Djenné i Mali, hvor murere kan kalde ånderne til hjælp for at lade huse styrte sammen

Publiceret 29-01-2002

Bistand løber ud i sandet
En ambitiøs plan om at skabe en by for tidligere oprørere midt i Sahara er bostaveligt talt løbet ud i sandet. Mens indbyggerne i den tilsandede by Assibi lever i yderste fattigdom, sidder deres chef inde i Timbuktu og ryger smøger og ser fodbold på farve-TV.

Publiceret 29-01-2002

Herrefolk på tiggergang
Kontasten er enorm mellem tuareger klædt til fest med pyntede kameler og så den trøstesløse virkelighed, som flertallet af Saharas legendariske blå folk lever i.

Publiceret 29-01-2002

Den store elefantjagt
Vi sidder musestille og venter ved et vandhul langt ude i bushen. Det har vi gjort i timevis. Om lidt skulle her gerne komme en flok elefanter for at drikke.

Publiceret 31-01-2002

Markedet i Ansongo
Markedsdagen i Ansongo i Mali siger spar to til det meste, man kan opleve i Europa og nærmeste omegn. Det er også en temmelig støvet affære, men heldigvis klarer apotekeren alle problemer. Ellers gør Allah.

Publiceret 02-02-2002

Radioen ændrede alt
Byt din Kalasjnikov for en optrækkelig radio. Det tilbud giver små lokale radiostationer til tidligere rebeller langt ude i bushen i et af verdens fattigste lande, Niger.

Publiceret 03-02-2002

Fattigdommens ansigt
Fattigdommens ansigt er ofte hæsligere i de afrikanske storbyer end ude på landet. Nigers hovedstad, Niamey, er ingen undtagelse. Her er det umuligt at gå to skridt uden at støde på ekstremt miserable skæbner.

Publiceret 04-02-2002

Trange kår i Niamey zoo
En stank af forrådnelse og død hersker i zoologisk have i Niamey, en turistattraktion og en del af nationalmuseet i et af verdens fattigste lande.

Publiceret 04-02-2002

En rejse i tiden
Vi står langt ude i bushen og ser på et nyttigt radioprojekt, der med nyheder til lokalsamfundet har revolutioneret kommunikationen i det tilbagestående område. Alle er glade.

Publiceret 17-02-2002

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her