Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Afrikanske scoretricks

Vi har forladt stenalderen og er kommet til den beskidte og støjende by Mopti ved Niger-floden, som en rejsebogsforfatter en gang fejlagtigt har betegnet som Afrikas Venezia. Her vil vi indlede forberedelserne til JP Explorers store flodhestejagt i de følgende dage.

Af JØRGEN ULLERUP

Publiceret 21-01-2002

Mopti

Dødeligheden for dyr er høj på landevejen, for i Afrika gælder reglen på det sparsomme antal asfalterede veje, at den største har ret. Resultatet kan ses på de sørgelige rester af trafikdræbte geder og æsler, der får lov til at ligge i vejkanten.

Vi må indtrængende bede vores chauffør om at lette trykket på speederen, da under overhaling af en konvoj af landarbejdere med æselkærrer på vej i marken rammer en mager hund. Det overlever selv en afrikansk hund ikke, men vores chauffør er iskold.

"Den skal jo ikke være ud på vejen, og jeg forsøgte at bremse," siger han.

Ellers bruger malierne meget tid på at stoppe for at tale med hinanden. Ethvert møde indledes af en lang stribe høflighedsfraser. Hvordan har du sovet, hvordan har din mor sovet, hvordan har din landsby sovet og så videre. Rækken er i teorien uendelig, for det kan bringe uheld at være den første, der holder op med at interessere sig for den anden.

Grin, smil og drillerier er vigtigt i dagligdagen i Mali, hvor mange etniske grupper lever fredeligt side om side. For svedige exploratører med en hemmelig Indiana Jones i maven føler vi, at en af de hårde pligter er at sprede smil på vores færd.

Det er hidtil lykkedes overraskende godt, fordi vi har lært nogle vigtige kneb, som vi hermed ganske gratis og i lydskrift giver videre til læserne.

Hvis man f.eks. møder en Dogon-pige ude i en landsby, kan man sige goddag med et "agapoo" og et har du sovet godt? "Djangjeg?" Hvis der er tegn på interesse, kan man driste sig skridtet videre og invitere på en romantisk gåtur ned til store baobabtræ. Det hedder noget i retning af: "oro konæ segeremo" på Dogon-sprog.

Flirten besværes dog ofte i Mali af de mange sprog. Sikrest er det at forsøge på sproget bambara, som de fleste forstår eller taler. Det gjorde vi så i den hellige, islamiske by, Djenné, hvor selv den religiøse leder, marabuen, afslørede interesse for skandinaviske piger.

Vi returnerede naturligvis komplimenten og gik ud for at konversere med de lokale skønheder, der alle uden undtagelse fnisede henrykt over vores charmerende accent.

Her er trickene f.eks. først at sige goddag, "ana sogoma", at fortsætte med hvad hedder du? "i togo?" og vove det ene øje med et "musso, i kanije", hvor er du smuk. Det fører normalt til et stort, flot 180 grader hvidt smil. 

Gem eller send Logbog


Flirt
Foto: Carsten Ingemann

Landefakta
Mali
Vidste du, at hovedstaden i Mali hedder Bamako, at landets areal er på 1,24 millioner kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 11,3 millioner?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere
Emner
Unge

Stednavne
Mali
Timbuktu

Fag
Dansk

Klassetrin
7.-10. klasse