Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

Badegæster i Bamako
"Bum-bada-bamako". Braget får sæder og andet inventar i kabinen til at ryste værre end en afrikansk trommedans, da piloten kaster den tunge jumbojet ned på landingsbanen i Malis hovedstad, Bamako.
Publiceret 15-01-2002

At rejse på afrikansk
"Velkommen til Vestafrika. De bør stille uret tilbage til middelalderen." Nej, sådan lyder det ikke, men sådan burde beskeden måske være for tilrejsende til Mali.

Publiceret 17-01-2002

Livsfarlige tropesygdomme
Før rejsen fyldte vi os med vaccinationer. Vi blev stukket for gul feber, meningitis, alle slags leverbetændelser og tyfus. Forleden drak jeg et lille glas med et middel mod kolera, der som sidegevinst skulle forhindre maven i at løbe løbsk. Oveni sluger vi hver aften en lille pille mod malaria.

Publiceret 17-01-2002

Sidste skoledag i Djenné
Egentlig er vi på vej ud på jagt efter de øgler, der sidder på lur overalt i denne støvede middelalderby. Fede firben med takker på ryggen og lange tunger til at fange fluer, kakerlakker og andre lækkerier med. Bæster, der forstørret en hundrede gange ville passe direkte ind i næste udgave af Jurassic Park.

Publiceret 18-01-2002

Vidunderlige verden
Lige så langt ude, som et menneske næsen kan komme, trækker vi stjernehimmelen over os på taget af en hytte og drømmer om, at dette eventyr må fortsætte for evigt.

Publiceret 20-01-2002

Afrikanske scoretricks
Vi har forladt stenalderen og er kommet til den beskidte og støjende by Mopti ved Niger-floden, som en rejsebogsforfatter en gang fejlagtigt har betegnet som Afrikas Venezia. Her vil vi indlede forberedelserne til JP Explorers store flodhestejagt i de følgende dage.

Publiceret 21-01-2002

Langt fra Toubabistan
Toubab - udtales tubab - er vestafrikanernes betegnelse for den hvide mand, og som regel har ordet langt større betydning end blot forskellen i hudfarve.

Publiceret 22-01-2002

En nat i abehuset
Koncerten begynder ved solnedgang. Kort efter at vi har slået lejr på flodbredden i nærheden af nogle fiskere fra Bozo-folket og med et fire meter højt termitbo som nærmeste nabo.

Publiceret 23-01-2002

Vi har set en flodhest
Prisen har været høj, men langt om længe er vores drøm gået i opfyldelse. Vi har set en flodhest.

Publiceret 24-01-2002

Kamelgarde til Timbuktu
Vi overvejer at affyre varselsskud, som vores forgænger, den skotske opdagelsesrejsende Mungo Park, helt sikkert ville have gjort for 200 år siden, hvis han ikke direkte havde skudt for at dræbe.

Publiceret 25-01-2002

Hjælp kamelerne
Der er ingen grænser for, hvor meget godt, man kan finde på at at gøre, når man kører op ad hovedgaden i Timbuktu og ser trøstesløsheden, eller når horder af små søde snotnæser løber en i møde i Malis landsbyer.

Publiceret 27-01-2002

Euro og bestikkelse
Vi vidste, at det på et tidspunkt ville gå galt. Timbuktu var bare et varsel. Det er nemt at komme dertil, men svært at komme derfra.

Publiceret 28-01-2002

Fodbold og fattigdom
Nogle af os vågner med ondt i hovedet. Mali har vundet 2-0 over Algeriet, og holdets første mål kvalificerer værtsholdet til kvartfinalen i de afrikanske mesterskaber i fodbold.

Publiceret 29-01-2002

Skiferie i Mali
Her er ingen jodlen, ingen bægerklang, og fornemmelsen under fødderne kan slet ikke sammenlignes med et skisportssted i Alperne.

Publiceret 30-01-2002

Fattigdom er noget relativt
Tiden begynder at blive knap, så vi beslutter at forlade den rige, gamle handelsby, Gao, allerede efter en enkelt nat for at sætte kurs mod det andet land på vores ekspedition, Niger.

Publiceret 31-01-2002

Ventetid og skorpioner
Sponsor efterlyses. Vi bliver nød til at komme tilbage til Vestafrika senere. I de seneste dage er vi kørt forbi fantastiske historier, fordi vi skal overholde en hård tidsplan, og fordi vores batterier efterhånden er fladere end den fede, sorte skorpion, vi trådte ihjel på vores herberg i aftes.

Publiceret 01-02-2002

Cocktails og friturestegte græshopper
Vi er nået til Nigers hovedstad, Niamey, sidste stop på ekspeditionen. Vi forbereder nu så småt vores hjemrejse.

Publiceret 04-02-2002

Farvel til kameler og bureaukrati
På tre uger har vi begået mange brølere, men den største og dyreste begår vi formentlig, da vi afviser et tilbud fra en ung karlsmart i lufthavnen i Niamey.

Publiceret 05-02-2002

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her