Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Rusland

Det er 10 år siden, at en flok gammelkommunistiske kupmagere forsøgte at afsætte Mikhail Gorbatjov og Boris Jeltsin og sætte en stopper for den igangværende decentralisering og demokratisering. Kuppet slog fejl og endte med det kommunistiske systems totale sammenbrud. Derpå faldt Sovjetunionen fra hinanden.

Den russiske revolution i 1991 er en begivenhed, som har haft enorm indflydelse på verdens gang. Den kolde Krig er slut. Rusland har trukket sig tilbage til grænser fra Peter den Stores tid. Hundrede tusinder af tropper har forladt Central- og Østeuropa, tidligere sovjetiske republikker, de baltiske lande og Den tredje Verden. En række nye uafhængige eller genfødte nationer er dukket op på den anden side af det gamle jerntæppe.

Opløsningen af det sovjetiske imperium har været usædvanlig fredelig. Især i lyset af de dommedagsprofetier, der i 1980'erne ledsagede prognoser om det sovjetiske imperiums opløsning. Udviklingen i Jugoslavien er en påmindelse om, hvor galt det kunne være gået i Sovjetunionen, hvis der havde siddet en gal russisk nationalist i Kreml. Hverken Mikhail Gorbatjov eller Boris Jeltsin spillede det nationalistiske kort, selv om der sad 25 mio. russere i i republikker uden for Rusland, som kunne være blevet misbrugt på samme måde, som Milosevic gjorde det med serbiske mindretal i de jugoslaviske republikker. Den økonomiske situation var i 1991 betydeligt værre i Sovjetunionen end i Jugoslavien, så det sociale og økonomiske fundament for et autoritært, aggressivt og nationalistisk regime var til stede.

Russerne har fået grundlæggende friheder i løbet af de seneste 10 år, men det har ikke været nogen enkel og entydig proces. Mange, især den ældre generation, har svært ved at klare dagen og vejen, Rusland virker kaotisk, svindlere trives, lov og orden er ofte vilkårlige størrelser, der sælges for højeste bud, og to tjetjenske krige har tilføjet samfundets moral et knæk. Rusland har ikke taget et opgør med den kommunistiske fortid, som Tyskland blev tvunget til efter sit nederlag i Anden Verdenskrig, og det betyder, at flere forskellige - ofte modstridende - Ruslande, verdensbilleder og værdier lever side om side.

Hvordan har den menige russer oplevet de seneste ti års omvæltninger? Hvordan kommer denne "store" historie til udtryk i den "lille", det enkelte individs historie? Hvor er russerne og det store land på vej hen i det ny millennium? Venter der nye jordrystelser, eller er der grund til håb om en mere stabil og normal tilværelse? Bliver Rusland en god nabo, eller venter der nye kolde krige? Er russerne pessimister eller optimister, når det gælder fremtiden? Længes de tilbage til kommunismens dage, eller drømmer de om et andet liv? Hvilke idealer og mål nærer en ny generation af russere, som er vokset op efter kommunismens fald? Hvad er et godt liv i dagens Rusland; hvad er frihed, hvad er lykke?

Det er med de spørgsmål på læben, at JP Explorer i juni drager ud på de store russiske vidder - fra Hvidehavet i nord til Sortehavet i syd.

Vi vil tale med høj og lav, rig og fattig, gammel og ung, mand og kvinde, bureaukrater og nye private erhvervsdrivende. Kristne, muslimer og buddhister, russere, tatarer, basjkirer, mordovere, tjuvasjere, kalmykkere, tjerkessere og andre af de grupper, som udgør Ruslands etniske og religiøse kludetæppe.Foto: Jacob Ehrbahn

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her