Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Landefakta

Basjkortostan
Basjkortostan har 4,1 mio. indbyggere, hovedstaden er Ufa, og i landet tales to sprog: russisk og basjkir, der er i familie med tyrkisk.

Kalmykien
Kalmykien er 76.000 km²  stort, hovedstaden hedder Elista, og der avles kameler i landet.

Mari-El
Vidste du, at Mari-Els areal er næsten halvdelen af Danmarks, indbyggertallet er 766.200, og hovedstaden hedder Josjkar-Ola?

Mordovien
Vidste du, at mordovinerne er efterkommere af finsk-ugriske stammer, der indvandrede til Volgaområdet? Mordovien dækker et areal på  godt 26.000 km², og hovedstaden er Saransk.

Rusland
Slaviske folk indvandrede fra Centraleuropa i 500-tallet til Novgorodområdet og skabte den første stat i 800-tallet.

Tatarstan
Vidste du, at tatarerne udgør 48,5 pct. af inbyggerne, at hovedstaden er Kazan, og både tatarisk og russisk er officielle sprog?

Tjuvasijen
Tjuvaserne er et folk af tyrkisk oprindelse, der slog sig ned i området ved Volga-knæet i det 6. århundrede.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her