Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Ruten

Rusland er verdens største land. Geografien har altid været en udfordring. Ikke blot for den rejsende, men for regering, samfund og almindelige mennesker.

JP Explorer begynder sin ekspedition i det høje nord, hvor det oprindelige Hellige Rusland har sine rødder. Det vidner de mange klostre og kirker om. Det var også her, at sovjetiske lejrfanger i 1931 gik i gang med at bygge Hvidehavskanalen.

Fra det nordvestlige Rusland bevæger vi os mod sydøst og følger Volgas løb ind i landet. Langs floden findes nogle af de store handelsbyer fra før revolutionen i 1917, f.eks. Nisjnij Novgorod, der under kommunismen hed Gorkij, var en lukket by og hjemsted for Andrej Sakharovs eksil. Derfra følger vi i Ivan den Grusommes fodspor. Hans tropper rykkede i det 16. århundrede østpå mod tatarernes fyrstedømme i Kazan. Her ligger i dag en række volgarepublikker med folkeslag, som vi sjældent hører om i Danmark; Tatarerne, basjkirerne, mordoverne, marierne og tjuvasjerne.

Det østlige endepunkt for JP Explorer bliver det sydlige Ural, den gamle grænse mellem Europa og Asien. Her ligger de stålværker, som leverede metal til det gigantiske sovjetiske militær-industrielle kompleks, og som i dag skal finde andre måder at tjene penge på.

Vejen fra Ural til Sortehavet går via store industricentre som Samara, hvor Ladafabrikkerne har deres hovedkvarter, og Saratov, hvortil Katarina den Store i det 18. århundrede sendte store grupper tyskere, de såkaldte volgatyskere, som igen har fået mulighed for at dyrke deres nationale kultur.

Vi lægger vejen forbi Det kaspiske Hav, som i disse år er genstand for et storpolitisk spil om adgang og kontrol med regionens store oliekilder. Det er også her, at der foregår en omfattende illegal fangst af stør, hvis æg bruges til at lave sort kaviar. Vi ender med at krydse det russiske steppeland og det nordlige Kaukasus, som strækker sig mellem Det kaspiske Hav og Sortehavet, hvor statsledere fra Josef Stalin til Vladimir Putin holder ferie i det subtropiske Sotji.

Ruten

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her