Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

Rusland 10 år efter
I den kommende måned kører JP Explorer 5000-6000 km gennem Rusland fra Hvidehavet til Sortehavet for at tage pulsen på Europas store nabo i øst.
Publiceret 27-05-2001

Gulags børn
Vinteren varer 12 måneder, resten er sommer, siger de lokale ironisk. I det nordlige Rusland lever folk under barske vilkår. Kontrasterne er store, men den ny generation tror på fremtiden.

Publiceret 02-06-2001

Hårde krav til materiellet
I Sahara var den nær dumpet i et hul med dimensioner som en midtfynsk grillbar.

Publiceret 02-06-2001

Danskstudier i halvmørke
Entusiasmen er stor blandt de 12 danskstuderende i Arkhangelsk - selv om der er lukket for el og varme på universitetet. Halvdelen af dem har været i Danmark.

Publiceret 05-06-2001

En fri medie-fugl
Roman Romanenko tilhører en sjælden race i Rusland. Han driver en radiostation og fire aviser, men holder sig uafhængig af økonomiske og politiske interesser.

Publiceret 07-06-2001

Stilhedens religion
I 1980 havde den russiske, ortodokse kirke 18 klostre. I dag, 10 år efter kommunismens fald, er der 480. Spaso-Jakovlevskij klosteret er et af dem, og her lever ni munke et arbejdsomt og asketisk liv.

Publiceret 08-06-2001

Fængslet på Flammeøen
På en lille ø i det nordlige Rusland sidder 100 groft kriminelle mænd spærret inde på ubestemt tid. De slap for at blive henrettet med nakkeskud. Men det er uklart, om de nogensinde får et egentligt liv.

Publiceret 09-06-2001

Revolutionens børn på kostskole
I Sovjetunionens dage sendte det internationale kommunistiske aristokrati sine børn på kostskole i Ivanovo i det centrale Rusland. Det skete i dybeste hemmelighed. I dag har skolen åbnet dørene for forældreløse børn, ofre for etniske konflikter og andre katastrofer.

Publiceret 11-06-2001

Hjem fra krigen
Den tjetjenske tragedie udspiller sig ikke kun i Kaukasus. Russiske soldater, der vender hjem efter endt tjeneste, har svært ved at tilpasse sig hverdagen. Mord, selvmord, druk, arbejdsløshed og ødelagte familier følger i krigens kølvand, flere tusinde kilometer fra slagmarken.

Publiceret 12-06-2001

Islam på europæisk
Gennem de seneste ti år har Tatarstan, en etnisk republik ved Volga, oplevet en religiøs og kulturel renæssance. For 15 år siden var der 17 moskeer. I dag er der over 1000, og i hovedstaden Kazan er det første islamiske universitet i Rusland blevet åbnet.

Publiceret 15-06-2001

Gensyn med det hellige Rusland
Den russiske folkekunst vender i disse år tilbage til sine religiøse rødder. Kunstnere, der malede skrin og brocher under kommunisterne, er igen begyndt at male ikoner.

Publiceret 18-06-2001

De magiske støvler fra Basjkortostan
Den kreative forskning blomstrer på et institut i en afsides russisk provins. Opfindelsen af magiske støvler, miljøvenlige og energibesparende motorer har skabt et økonomisk grundlag, som har gjort instituttet uafhængigt af staten.

Publiceret 20-06-2001

Stalins stålhjerte slår endnu
Livet i den russiskke by Magnitogorsk kredser om et monumentalt stålværk fra 1929. Der er talrige problemer, men i de seneste år er såvel økonomi som miljø blevet lidt bedre.

Publiceret 20-06-2001

Stalingrad - 60 år efter
2000 veteraner fra slaget om Stalingrad er stadig i live. Explorer-holdet var med ved den årlige mindehøjtidelighed, som også bruges til at genbegrave knoglerester, som man stadig finder under udgravninger i det nuværende Volgograd.

Publiceret 22-06-2001

Sabuntuj
Forårsarbejdet i marken er overstået - det er tid til sabuntuj, plovens fest, hos tatarerne, der kaster sig ud i en folkefest med sang og dans, konkurrence og leg, mad og hygge.

Publiceret 23-06-2001

Jagten på det sorte guld
Fremtiden tegner dyster for verdens kaviarelskere. Omfattende tyvfiskeri i Det Kaspiske Hav og floderne Volga og Ural truer størfisken.

Publiceret 25-06-2001

Playboy-præsidentens land
Kalmykiens præsident lever et liv i sus og dus. Han er buddhist, stenrig forretningsmand, bidt af skak, har gode forbindelser til de kriminelle og forstår at regere med fast hånd og store arm-bevægelser.

Publiceret 28-06-2001

Kosakkerne synger de sidste vers
Af frygt for censur og repressalier kunne de ikke skrive, hvad de mente om tilværelsen under det sovjetiske diktatur. Men de kunne sende et fotografi, og det fortalte mere end mange ord.

Publiceret 29-06-2001

Familien Rusland på ferie
Sortehavsbyen Sotji - populært kaldet Ruslands Riviera - er ved at genvinde fordums popularitet, efterhånden som den spirende russiske middelklasse får råd til at tage på ferie.

Publiceret 30-06-2001

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her