Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

Et rovdyrs farvel
JP Explorers specialbyggede, firehjulstrukne, kongeblå Toyota LandCruiser, alias "Rovdyret", alias en masse andet, endte efter alt at dømme sit korte, men intensive og rigt varierede liv på hovedvej M8 i det nordlige Rusland, 196 kilometer syd for Arkhangelsk ved Hvidehavet.
Publiceret 03-06-2001

New York, New York....
Her i byen er alt tilsyneladende muligt nu om dage. Også i weekenden. Ny, professionel kamera-linse til Ehrbahn som erstatning for den, der gik i småsplinter, da vi forulykkede på hovedvej M8 syd for Arkhangelsk? Svært men det ordner sig.

Publiceret 04-06-2001

Ud i naturen
Længe havde kaptajn Rose ellers imponeret den øvrige besætning meget.

Publiceret 05-06-2001

I smørhullet
Vi er havnet lige i smørhullet. Vologda har i over 100 år været kendt som byen med det bedste smør i Rusland (og, mener man her på egnen, i hele verden). Man har lavet smør siden 1881, og i 1900 vandt Vologda-smørret den eftertragtede guldmedalje på Paris-udstillingen og fik tilnavnet "Parisisk Smør".

Publiceret 06-06-2001

Det er en svensker
Moden på disse kanter er - igen i år - kort-kort. Her tænker vi især på den unge kvinde, der er hovedattraktionen i et rullende bordel ude foran Hotel Spasskaja. I en parkeret Lada 1200 sidder en dystert udseende mand i sort læderjakke, og sammen med ham fire kvinder i forskellige grader af afklædthed.

Publiceret 07-06-2001

En stor lilleby
Vi kommer nærmest tilfældigt forbi. Vi havde en aftale på et kloster i en by meget længere nordpå, men den gik i vasken på grund af den oprindelige Explorer-bils havari. Men et kloster vil vi se og svinger derfor ind i Rostov Velikij.

Publiceret 08-06-2001

Ivanovo - en sovjetisk oase
Ivanovo er byen, hvor selv de kunstige blomster visner. OK, vi skal ikke kunne sværge på, at den er af plast, den enlige røde blomst, der skal pynte op i lobbyen på Hotel Turist. Men den ser sådan ud.

Publiceret 09-06-2001

Sjasjlyk
Så har vi skiftet bil igen. Ikke at der var noget alvorligt galt med den gamle, en Subaru Legacy lejet i Moskva. Vi blev påkørt i en rundkørsel på vej gennem byen Jaroslavl, af en ældre herre i en grøn Lada, som skyndte sig at stikke af.

Publiceret 10-06-2001

Moscow License
Kaptajn Rose har skiftet stil. Han har barberet overskægget af. Han har iført sig sandaler og en hvid kasket, hvor der på engelsk står noget i retning af: "Kæmp for det amerikanske stål".

Publiceret 11-06-2001

På bordel
Hovedvej M7 fra storbyen Nisnij Novgorod og østpå er den dårligste, vi har kørt på siden vores ulykke syd for Arkhangelsk. Smal. Glat i kanten. Små, store og vældigt store huller.

Publiceret 12-06-2001

Kaffe med cognac
Som vi kører sydpå langs floden Volga, bliver stednavnene mere og mere eksotiske, se blot på dateringen ovenfor, men atmosfæren kan ikke helt følge med. Millionbyen Kazan, hovedstad i det selvstyreivrige Tatarstan, giver et blandet indtryk.

Publiceret 13-06-2001

Til søs
Så er JP Explorer til søs igen.

Publiceret 14-06-2001

Det nye Paris
Vi skal ikke kunne sige, om der er tale om et akut anfald af basjkirisk overmod, eller om Ufa, hovedstad i republikken Basjkortostan, er på vej til et blive en international metropol.

Publiceret 15-06-2001

Et smut til Asien
Vi kører sydøstpå fra Ufa i Bajskortostan og nærmer os Ural-bjergene.

Publiceret 16-06-2001

Bresjnev
Vi har set eks-sovjetiske byer før. F.eks Hvideruslands hovedstad Minsk og industribyerne i det østlige Ukraine og det nordlige Kasakhstan.

Publiceret 17-06-2001

Brudekjole og telefonstik
Vi er groet fast i den monstrøse betonby Naberesjnyje Tjelny, hvor vi venter på, at årets tatar-festival skal begynde. Mens kaptajn Rose skriver artikler, laver aftaler, bestiller hoteller og finpudser planerne for vores videre færd mod syd, går den mere turistorienterede del af Explorer-holdet på marked.

Publiceret 18-06-2001

Telefonbog
Leonid Pokrovskij, 23 år, virker som en fyr med fremtid i. Ikke blot at han taler glimrende engelsk. Det har vi ikke mødt nogen, der gjorde, siden vi besøgte universitetet i Arkhangelsk for tre uger siden.

Publiceret 20-06-2001

Lørdag hele ugen
Der er russiske byer, og der er russiske byer. Nu befinder vi os i én, hvis hovedgade fører tankerne mod Jomfru Ane Gade i Aalborg på en god aften.

Publiceret 21-06-2001

Støddæmpning
Så er den gal med køretøjet igen. Kaptajn og styrmand Rose må efterhånden klamre sig til rattet for at holde bilen på vejen, og omme fra venstre bagsæde lyder bekymrede suk fra DR-Rasmussen, hver gang vi kører over et hul. Det gør vi tit.

Publiceret 22-06-2001

Trucker-paradiset
Vi har efterhånden vænnet os til, at der laves "biznes" langs hovedvejene i Rusland, særligt her i de sydlige egne.

Publiceret 23-06-2001

Strisser, strisser...
Det russiske trafikpoliti har et skidt rygte, og vi skal ikke påstå, at det er uretfærdigt.

Publiceret 24-06-2001

Buddha på russisk
Omsider er JP Explorer standsmæssigt kørende igen.

Publiceret 25-06-2001

Kært barn...
Vi har lagt det flade, ensformige, sine steder ørkenagtige slettelandskab i Kalmykien bag os og kører nu, blot et par timer senere, gennem det næsten diametralt modsatte: Et mangefarvet, frodigt, stærkt kuperet og betagende smukt landskab i det nordligste Kaukasus.

Publiceret 27-06-2001

På kur
Så er JP Explorer for alvor gået ned i turist-gear.

Publiceret 27-06-2001

Ved vejs ende
Det regner. Efter 30 dage og 10.750 kilometer på de russiske landeveje er JP Explorers udflugt fra Hvidehavet til Sortehavet nu næsten forbi. Vi er fremme i det subtropiske ferieparadis Sotji ved Sortehavet, og så regner det.

Publiceret 29-06-2001

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her