Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Rusland

Fra Hvidehavet til Sortehavet

I sommeren 2001 drog JP Explorer tværs gennem Rusland for at tage pulsen på det mægtige og mærkelige land, ti år efter Sovjetunionens opløsning.

Her følger uddrag af holdets logbog, hvor de gør sig tanker om Rusland:

Ved vejs ende

Sotji, Rusland FREDAG DEN 29. JUNI

Efter 30 dage og 10.750 kilometer på de russiske landeveje er JP Explorers udflugt fra Hvidehavet til Sortehavet nu forbi. Vi er fremme i det subtropiske ferieparadis Sotji ved Sortehavet, og så regner det.

Det forhindrer os naturligvis ikke i at finde badedyrene frem og prøve poolen på hotel Radisson Lazurnaja - til almindelig forbløffelse for personalet og de andre gæster, der overvejende er russiske børnefamilier. Det er køligt, men værre reportagerejser har vi oplevet.

Vi føler trang til at gøre en slags status. Det er ikke let. Positive og negative tanker og indtryk svirrer i hovedet. Rusland er ikke - denne gang heller - et land, der sådan bare lader sig sammenfatte i nogle få sætninger. Men her dog et forsøg efter bedste evne.

Om Rusland: Vi drog ud for tage pulsen på det mægtige og mærkelige land, ti år efter Sovjetunionens opløsning. For os at se går udviklingen indiskutabelt den rigtige vej. Det er en myte, at tingene kun sker i Moskva, mens armodet vokser ude i provinserne.

Der bygges på livet løs de fleste steder, facader pudses op, nye bydele med flotte huse og lejlighedskomplekser vokser frem. Folk er generelt langt mere velklædte, gladere og livligere end før. Køer, Sovjetunionens varemærke nr. et, eksisterer stort set ikke, i hvert fald ikke noget, der kan måle sig med et dansk supermarked lørdag formiddag.

Samtidig er der kolossal forskel fra by til by. Fra byer som Saratov og Ufa, hvor der er sket fantastisk meget, til byer som Ivanovo og Naberejsnyje Tjelny, hvor vi måtte have luppen frem for at se forandringerne.

Og endnu større forskel fra menneske til menneske. Nogle har fået det meget bedre, andre har fået det dårligere. Meget generaliserende kan vi sige, at vi blandt de unge har mødt en tro på fremtiden, en vilje til at tilpasse sig markedets løsslupne kræfter, tage ansvaret for eget liv og gribe de muligheder, som de nye tider har bragt, mens den ældre generation længes efter Sovjetunionens tryghed, det statsgaranterede arbejde, de gratis sygehusbesøg, det billige (om end sparsomme og ensformige) mad og tøj, den årlige, statsbetalte ferierejse til Sortehavet.

Om russerne: Vi har altovervejende mødt søde, venlige og hjælpsomme mennesker, mange af dem nysgerrige efter at høre om os og Danmark. Og med russere mener vi i denne sammenhæng også ukrainere, tatarer, basjkirer, kalmykker, aserbajdsjanere, armeniere, georgiere, tyskere, kasakher, turkmenere og alle de andre folkeslag, der bor i smeltediglen Rusland.

Om vejene: Fra grusveje, skærveveje og asfalterede månelandskaber (såsom syd for Arkhangelsk, hvor vi kørte i grøften og smadrede den oprindelige Explorer-bil) til landeveje og motorveje af noget nær dansk standard, særligt i det nordlige Kaukasus.

Om mafia-banditterne: Dem så vi ikke meget til.

Om os selv: Vi har haft en fin tur, uden at komme korporligt op at slås en eneste gang. Vi har på de lange bilture diskuteret Ruslands sjæl, cappuchinomaskiner, den mongol-tatariske invasion, danske sportskommentatorer og den slags. Rose har holdt stramt i tøjlerne, Heine har leget turist, Ehrbahn har bedt folk om ikke at kigge ind i kameraet, og DR-Rasmussen, ja, hvad han har fået ud af det, venter vi spændt på at se i kommende TV-udsendelser.

Dagens russiske ord er do svidanije. Det betyder farvel. Eller rettere: På gensyn.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her