Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Landefakta

Albanien
Landet er 28.748 km2 , har 2,9 mio. indbyggere og hovedstaden hedder Tirana.

Bosnien-Herzegovenia
Vidste du, at Bosnien-Herzegovenia har godt 4,6 mio. indbyggere, hovedstaden hedder Sarajevo, og landet er en republik med to autonome stater: en en muslimsk-kroatisk føderation og en serbisk republik.

Bulgarien
Vidste du, at Bulgarien har ca. 7,8 mio. indbyggere, og hovedstaden hedder Sofia?

Jugoslavien
Jugostavien består af Serbien og Montenegro og de selvstyrende provinser Kosovo og Vojvodina. Hovedstaden hedder Beograd, og 63 pct. af befolkningen er serbere.

Kroatien
Vidste du, at Kroatien har 4.671.584 indbyggere, hovedstaden hedder Zagreb, og 78 pct. af befolkningen er kroater?

Makedonien
Vidste du, at Makedonien er 25.715 km2 stort, hovedstaden hedder Skopje, og 67 pct. af befolkningen er makedoniere?

Polen
Vidste du at hovedstaden hedder Warszawa og at landets areal er på 304.460 km² mod Danmarks 43.000 km²?

Rumænien
Vidste du, at der bor 22.411.121 mennesker i Rumænien, hovedstaden hedder Bukarest, og at man betaler med møntfoden bani?

Slovakiet
Vidste du, at Slovakiet tidligere var en del af Tjekkoslovakiet og før Første Verdenskrig af det Østrig-Ungarnske dobbeltmonarki? Hovedstaden hedder Bratislava, og godt 10 pct. af befolkningen er ungarere, 87 pct. slovakker og de resterende er sigøjnere.

Slovenien
Vidste du at hovedstaden hedder Ljubliana, og at landets areal er på 20.273 km² mod Danmarks 43.000 km²? 

Tjekkiet
Vidste du at hovedstaden hedder Prag og at landets areal er på 78.866 km² mod Danmarks 43.000 km²? 

Ungarn
Vidste du, at Ungarn i mere end 100 år var underlagt Tyrkiet. siden blev landet en del af det Østrig-Ungarske dobbeltmonarki, og i Anden Verdenskrig deltog ungarerne på tysk side?

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her