Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Lenins polske sommerhus

Det hører til fodnoterne i den store proletariske revolutions historie, at Lenin og hans hustru Krupskaja tilbragte månederne før Første Verdenskrigs udbrud i idylliske omgivelser for foden af de sneklædte Tatra-bjerge.

Af Per Nyholm og Carsten Ingemann (foto)
Publiceret 30-11-2000

Her, i det sydlige Polen, nærmere betegnet i Poronin, dengang som nu en sødt sovende landsby, slog ægteparret sig ned i et prægtigt træhus, anbragt i en frodig have med et klukkende vandløb. Huset står stadig som et eksempel på den borgerlige livsførelse, Lenin foretrak - naturligvis på arbejderklassens vegne.

Før omvæltningen i 1989 var huset indrettet som kultsted, hvor skolebørn, fabriksarbejdere og kollektivbønder kunne mindes den uforlignelige fører. Møbler, papirer og billeder fremhævede Lenins politiske vidsyn og hans omsorg for sultens slavehær. Besynderligt nok sås ingen antydning af, at han i samarbejde med polakken Feliks Dsersjinkijj (her i sin russiske udgave) grundlagde Tjekaen, senere KGB, som skulle forestå den kommunistiske terror.

På postkontoret smiler man venligt, men overbærende, da vi spørger efter Lenins hus. Museet er for længst opløst som den absurditet, det var. I stedet rummer huset lillebyens bibliotek.

Her tumler Elzbieta Hroch med en værkbrudden polsk skrivemaskine, sine kartotekskort og sine bøger, som for en stor dels vedkommende er anbragt i Krupskajas tidligere køkken.

Vintersolen siver gennem kniplingsgardinerne ind i stuerne. Her er lunt og hyggeligt. Vi anslår boligarealet til ca. 300 kvadratmeter. Elzbieta viser os to små malerier - det ene af Lenins soveværelse, herunder hans seng og hans natpotte, det andet af Krupskajas køkken, domineret af et grundmuret komfur og en samling gryder.

Jeg forestiller mig, at mens fruen tumlede med frokosten, sad Lenin ude på verandaen og skrev den ene rasende artikel efter den anden om nødvendigheden af en ny verdensorden. Af og til spadserede ægteparret i hovedgaden, opkaldt efter marskal Pilsudski, der i 1920 fordrev den Røde Hær fra Warszawa.

Ved krigsudbruddet blev Lenin kortvarigt arresteret af de daværende østrigske myndigheder. Efter sin løsladelse fortsatte han til Schweiz og dernæst i det plomberede tog til Skt. Petersborg.

Krupskaja nød opholdet i Poronin. Hun skrev henført om idyllen og roen - vel vidende måske, hvad der ventede hende.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel


Huset, hvor Lenin opholdt sig om sommeren
Foto: Carsten Ingemann

Hvis du vil vide mere