Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Historien begynder i Gdansk

Han er blevet ældre - netop ældre, men ikke gammel. Lech Walesa, den ukendte elektriker, som i 1970'erne gav sig til at agitere mod kommunismens diktatur og bragte det til fald i 1989, hvorpå han blev valgt til Polens præsident, virker grå og svær, men også - som altid - livlig og uhøjtidelig på sit kontor ud til havnekanalen i Gdansk.

Af PER NYHOLM Jyllands-Postens korrespondent
Publiceret 23-11-2000

Gdansk

I dag er der ikke længere brug for Walesa, 57 år, i hvert tilfælde ikke som politiker. Men som historisk person hører han hjemme i Gdansk, en rå og salt by, hvor veje og vildveje har krydset hverandre i et tusind år.

Her begynder JPs Explorer-hold i dag en rejse, som skal kortlægge det Europa, der er opstået mellem Østersøen og Sortehavet, siden Walesa i 1980 grundlagde den frie fagbevægelse Solidaritet på skibsværftet i Gdansk.

Rejsen slutter ved juletid i Serbien, hvor den fredelige europæiske omvæltning nåede et nyt højdepunkt i oktober med diktatoren Slobodan Milosevics fald fra magten.

»Der er intet som Gdansk. Her begynder Anden Verdenskrig, her slutter kommunismen. Vi har at gøre med en multinational by og en kulturby, en meget europæisk by, der forener og samler - en helt speciel by...«, siger Walesa.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel


Lech Walesa på kontoret
Foto: Carsten Ingemann

Hvis du vil vide mere