Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

Ved Europas ende
Livet i Gdansk er råt og salt. Her mødes polakkernes drift mod nord med tyskernes drift mod øst og russernes drift mod vest. Her mødes veje og vildveje, ideologier, hedenskab og dyb religiøsitet. Gdansk er Østersøen, Hansestæderne og Norden.
Publiceret 22-11-2000

Historien begynder i Gdansk
Han er blevet ældre - netop ældre, men ikke gammel. Lech Walesa, den ukendte elektriker, som i 1970'erne gav sig til at agitere mod kommunismens diktatur og bragte det til fald i 1989, hvorpå han blev valgt til Polens præsident, virker grå og svær, men også - som altid - livlig og uhøjtidelig på sit kontor ud til havnekanalen i Gdansk.

Publiceret 23-11-2000

Hos tatarerne østpå
Tatarerne trak mod vest for langt over 600 år siden og slog sig ned i grænselandet mellem Polen og Hviderusland. Explorer-holdet besøger en døende tatar-landsby på den polsk-hviderussiske grænse

Publiceret 23-11-2000

Walesa: Vi havde Guds hjælp
Egentlig er den svære renæssancebygning ud til havnekanalen foran Gdansk opført til Polens længst forsvundne konger, men de boede her aldrig. De foretrak mere behagelige huse længere inde i byen - rigmandshjem, hvor vinen flød, sangen lød og dansen gik.

Publiceret 23-11-2000

Mellem drøm og mareridt
Den russiske nat er omsider forbi. Explorer rapporterer fra Polen, som i de seneste over 200 år har været en selvstændigt handlende stat i helt nøjagtigt 32 år. Russerne nægter at tale om deres forbrydelser, polakkerne kan ikke glemme dem, og Vesten tøver med at lukke de nye demokratier ind i EU.

Publiceret 25-11-2000

Mellem korset og Davidstjernen
En jødisk moder på vej til døden i nazisternes koncentrationslejr afleverer sit nyfødte barn til en kristen kvinde. Explorer-holdet møder Romuald-Jakub Weksler Waszkinel, der blev katolsk pater uden at vide, at han var jøde.

Publiceret 25-11-2000

Hos madonnaen på højen
Den polske tro er stærk, og især tror man på Jomfru Maria, på den Polske Dronning. Explorer-holdet besøger Jasna Gora, den Lyse Høj, en af Centraleuropas største helligdomme.

Publiceret 28-11-2000

Lenins polske sommerhus
Det hører til fodnoterne i den store proletariske revolutions historie, at Lenin og hans hustru Krupskaja tilbragte månederne før Første Verdenskrigs udbrud i idylliske omgivelser for foden af de sneklædte Tatra-bjerge.

Publiceret 30-11-2000

Livet på pusztaen
Efter kommunisternes forsvinden genfinder ungarerne, oprindelig et asiatisk rytterfolk, deres gamle livsveje, herunder forbindelsen mellem mennesker og heste.

Publiceret 01-12-2000

Den genfødte by
Den polske kongeby, et af Centraleuropas store kulturcentre, har fundet sig selv efter kommunismens hærgen. Krakow virker elegantere og mere stilfuld end nogensinde.

Publiceret 02-12-2000

Sigøjnerne i skraldebøtten
Over en halv million europæiske sigøjnere mistede livet i nazisternes koncentrationslejre. Til denne dag lever de som udskud. Explorer-holdet rapporterer fra en sigøjnerkoloni i Slovakiet.

Publiceret 02-12-2000

Danske sofaer til slovakisk timeløn
Vestlige erhvervsfolk stormer ind i Polen og Tjekkiet. Det driver priserne i vejret. Følgelig mente Lind Møbler, at man måtte lidt længere væk med sin første fabrik i Centraleuropa. Den danske virksomhed åbnede i en slovakisk lilleby nær grænsen til Ungarn.

Publiceret 03-12-2000

Skår i romantikken
Explorer besøger pusztaen, hvor ungarerne har deres rødder, en steppe, præget af myter og romantik, men også af fattigdom. Det østlige Ungarn er også det fattige Ungarn, som ikke i nævneværdig grad har haft gavn af omstillingen.

Publiceret 05-12-2000

Pigerne på det gule slot
Ti år efter afsløringen af den rumænske børnehjemsskandale besøger Explorer-holdet et børnehjem i Mures-amtet, fyldt med glade piger i alderen fra tre til 20 år.

Publiceret 06-12-2000

Landet hinsides skovene
Explorer kører gennem Transylvanien - landet hinsides skovene, et land, som gav Europa tre folkeslag: rumænerne, ungarerne og tyskere. I dag er tyskerne væk og med dem en 800 år gammel kultur. Før dagens præsidentvalg lyder en påstand, at rumænerne risikerer at forblive kontinentets evige landsbyboere.

Publiceret 09-12-2000

Byen uden håb
For en halv snes år siden var Copsa Mica i Rumænien en af de mest forurenede byer i Europa. Miljøkatastrofen fortsætter og forstærkes nu af en social katastrofe.

Publiceret 12-12-2000

Juleklar på Balkan
Explorer-holdet prøvesmager julemaden i en transylvansk landsby. Forandringerne efter det kommunistiske diktaturs fald er mange. Bonden Tiberiu Dragomir drømmer om at besøge Rom, London og Berlin. Hans barnebarn studerer jura og overvejer at flytte til Bukarest.

Publiceret 12-12-2000

Donau vender tilbage
Den store flod, som forbinder Nordvesteuropa med Balkan og Sortehavet, har længe været tavs, men får nu atter stemme - halvandet år efter NATOs krig mod Jugoslavien, som lukkede den store vandvej

Publiceret 14-12-2000

Igennem Jernporten
Explorer møder liv og død, fattigdom og stormagtsdrømme ved Donau. Her forsøger en kaptajn og en atomfysiker at fange til middagsmaden, her omkom den kun 23-årige Ecaterina, her byggede Apollodorus af Damaskus sin berømte bro, her driver jugoslaverne og rumænerne i forening et gigantisk kraftværk.

Publiceret 15-12-2000

I Draculas blodige spor
Explorer-holdet sætter sig til bords med den frygtede transylvanske vampyr. Et rent fantasifoster viser det sig. Vlad Tepes, som Dracula-myten bygger på, er en af Rumæniens helte, en stor fyrste, der bekæmpede tyrkerne.

Publiceret 16-12-2000

I drømmenes korridor
Krig, død og ruiner viger i det nordlige Bosnien for genopbygning og normalitet. Explorer-holdet vender tilbage til Brcko. For få år siden var byen en ruindynge, i dag er den genopført. Bag alle tegnene på fremgang er Brcko også en tidsindstillet bombe - den tikker lige så stille under Vestens drømme og uvidenhed.

Publiceret 20-12-2000

Gensyn med Sarajevo
Den bosniske hovedstad er genopført efter krigen mellem muslimer, serbere og kroater. Her fødtes det tyvende århundrede i blod, og her døde det i blod. Explorer-holdet besøger Sarajevo, den europæiske symbolby.

Publiceret 23-12-2000

Drømme-fabrikken Beograd
Den serbiske og jugoslaviske hovedstad er anderledes. Explorer-holdet sender sin sidste rapport fra Beograd, der har sine egne drømme og sin egen virkelighed. Mentaliteten er en blanding af byzantinisme, det moderne og det postmoderne. Forholdet til politik og magt er fordrejet af over 400 års osmannisk undertrykkelse.

Publiceret 25-12-2000

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her