Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Skrivernes klub

Egentlig ville vi have indtaget vor julemiddag på Writers' Club i Beograd, men dels er den lukket om søndagen, dels og især er den under en prøvespisning hærget af det såkaldt fredsindustrielle kompleks, hvis larmende og ufølsomme - hvormed jeg mener ufølsomme overfor lokal skik - udsendinge har forvandlet denne fine, gamle kælderrestaurant til en slags pølsebar uden pølser.

Publiceret 22-12-2000

Beograd, lørdag den 23. december 2000

Under en anstrengt middag, hvor vi skifter bord for at komme på afstand af bl.a. OSCEs udsendte, ramler vi ind i en dansker, som drejer om på hælene, da jeg siger til ham, at jeg synes, at hans selskab er mere end nødvendigt støjende. Hvad jeg undlader at tilføje er, at jeg misbilliger, at folk affører sig deres skovmandstrøjer og nissehuer hen over mit bord med det resultat, at deres hårmider dumper ned i min gåselever.

Selv holder de unge mennesker - og vi taler om meget unge mennesker, som tjener langt over, hvad de lokale tjener - flokke af serbere beskæftiget med at servere øl, som de drikker ud af flasken. Deres mad, om de overhovedet ved, hvordan man spiser, indtager de tilsyneladende andetsteds. Jeg veksler et ord eller to med en gammel ven, der serverer i baren. »Ustasja,« siger han bare, hvormed han hentyder til fortidens forhadte kroatiske fascister. Så vidt er det altså kommet: Disse horder af ignoranter og udbyttere anses for en besættelsesmagt.

Man skal ikke tage fejl af Writers' Club. Det er et af Beograds bedste lokaler. Her færdedes i svundne tider Jugoslaviens ypperste litterater. Så - under den nu forsvundne diktator Slobodan Milosevic - fulgte talrige gangstere. De havde dog den godhed - idet de vidste, hvor de var - at deponere deres maskinpistoler i garderoben. Litteraterne holdt ud, men er nu ved at drukne under en bølge af vestlig vulgaritet. Personligt nøjes jeg på denne aften med at skamme mig over OSCE, den såkaldte og helt overflødige Organisation for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. Jeg husker, at dens medarbejdere i foråret 1999 grundløst flygtede ud af Kosovo, hvorpå serberne, kommanderet af Milosevic, indledte deres mislykkede forsøg på at fordrive knap to millioner albanere fra Solsortesletten. Resultatet skulle blive NATOs luftkrig mod Jugoslavien, fulgt af denne brovtende, uciviliserede vestlige ungdoms indtrængen i Beograd.

Gem eller send Logbog

Hvis du vil vide mere