Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Generalen i sin rosenhave

Vi kurer hid og did på en isglat gedesti i langt over et tusinde meters højde. Under os ligger Sarajevo i sin gryde. Over os forsvinder fjeldet i tåge og sne. Hovedvejen ud af den bosniske hovedstad er faldet ned i Miljacka-slugtens dyb.

Publiceret 20-12-2000

Han Pijesak, onsdag d. 20. december 2000

Erstatningsvejen oppe på bjergkammen kender vi og anser for urimeligt lang. Altså forsøger vi en genvej, som ifølge en venligt smilende politibetjent er farbar - hvis man altså har en firehjulstrækker, og det har vi i form af Exploreren.

Hvad vi også har - og deri ligger vort problem - er tre tons metal og andet gods, som skal manøvreres frem over et bjergspor, der sine steder falder med 10-12 procent for derefter at stige brat. Det gør kørslen til et mareridt, som skrider så langsomt frem, at man ind imellem føler, handlingen er gået i stå, uden dog at dramaet af den grund udebliver.

Hvad vi sparer i afstand, taber vi rigeligt i tid, som for os er det vigtigste.

Dukker en kurve op, spændes nerverne til det yderste. Her gælder det om at undgå afgrunden - og at komme rundt.

Til andre tider er det, som om ekspeditionsvognen skraber op mod klippevæggen for at undgå det frie fald, der truer med at følge af en uforsigtighed eller bare et øjebliks manglende agtpågivenhed.

På halvanden time tilbagelægger vi 24 km. I luftlinje har vi næppe fjernet os meget mere end fem-seks kilometer fra Sarajevos bykerne. Så omsider dukker hovedvejen op - nu på den anden side af sammenstyrtningen. Vi øger farten og indhenter lidt af det tabte. Men også her byder vinteren os trods. Kørebanen er fedtet og glat. Trafikken snegler sig afsted. Nær Han Pijesak passerer vi vandskellet. Denne balkanske flække, omgivet af snepudrede grantræer, er kold, grå, mudret og elendig. Bag os løber floder og åer til Adriaterhavet, foran os til Sortehavet. Her tog en af den bosniske krigs store forbrydere, general Ratko Mladic, ophold i en underjordisk bunker efter at have beordret mordet på -anslået -mindst 5000 muslimske mænd i det nærliggende Srbrenica.

I dag lever Mladic efter sigende diskret i nærheden af Beograd, optaget - som alle gamle generaler - af at passe sin rosenhave.

Gem eller send Logbog

Landeportræt