Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

I kongens stol

»Psst! En billet til herren! Kun 150 dinarer' Alt er udsolgt.« Jeg køber jeg den krøllede seddel, der rækkes frem imod mig. Til min forbløffelse skaffer den mig kort efter adgang til Serbiens Nationalopera.

Publiceret 18-12-2000

Beograd, søndag d. 17. december 2000

Fra Østersøen til Sortehavet var skuespilhuset i generationer det eneste sted, hvor borgerskabets rester kunne vise sig i, hvad de besad af gammel glans. Kvinder stillede med rødt på kinderne, fjerboaer om halsen og de få smykker, der endnu ikke var pantsat eller solgt under bordet.

Mænd troppede op i blankslidte jakkesæt og velpudsede sko. I pauserne kunne man nyde et glas Krim-champagne. Den ægte vare blev indtaget af tyrannerne med den forklaring, at de drak på arbejderklassens vegne.

På Nationalteatret mødes en elite, som ligner vraggodset efter et skibsforlis. Ingen i Jugoslavien har penge. Min sidemand - viser det sig - er sprogforsker. »Da jeg begyndte som assistent for 10 år siden, tjente jeg 1000 dollars om måneden,« siger han. »Nu er jeg professor og tjener 100 dollars.«

Alle fast ansatte tjener lige under 100 dollars eller 800 kroner om måneden - også hovedkræfterne i Verdis »Don Carlos«. De synger bravt og ind imellem fremragende. Musikerne er så fattige, at de om sommeren spiller på gaderne i Vesteuropa for at have til vinteren.

At forestillingen virker ujævn er uvæsentligt. Vigtigt er, at den overhovedet gives i dette misrøgtede land. Don Carlos og Posas store duet om Flanderns frihed mødes med jubelråb: Alle ved, at den i virkeligheden handler om Serbien efter Milosevic.

Teatret er opført i det 19. århundrede under Mihajlo Obrenovic, en oplyst og energisk fyrste, der selvfølgelig blev myrdet. Det er et klassisk logetater, holdt i vinrødt, fløde og guld. Akustikken er fremragende. For 150 dinarer eller 20 kroner føler jeg, at jeg har gjort aftenens kup.

»Er De klar over,« siger en ældre herre til mig, »at lige netop dér, hvor De sidder, havde Obrenovic sin loge? Den blev fjernet under kommunisterne. De sidder formentlig på hans plads.«

Gem eller send Logbog