Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Museet i Sibiu

Tynget af billetluge-skræk henvender vi os i porten til Brukenthal Paladset i Sibiu og er nær ved at retirere, da vi stilles over for damen, som skal sælge os billetterne til et besøg på en af Balkans legendariske kunstsamlinger.

Publiceret 13-12-2000

Sibiu, Rumænien, tirsdag d. 12. december 2000

Dog, vi insisterer - og hun leverer. Kunder i butikken, fortæller vi hinanden, er ikke den velsete race, de er i Vesten.

Få minutter senere står vi inde i museet, hvis interiører, klassiske malerier, møbler og bibliotek vidner om den smag og elegance, som et af barokkens store navne i Transylvanien, Samuel von Brukenthal, kejserinde Maria Theresias statholder, kunne omgive sig med i selv denne udkant af imperiet.

Til overflod er Brukenthal Museet i det nuværende Rumænien et af Europas ældste. Kernen i samlingen er de over 10.000 malerier, stik og skulpturer - blandt dem arbejder af Tizian og Rubens - som embedsmanden, kunstkenderen og mæcenen Brukenthal samlede i sit lange liv. Pragtstykket er en Van Dyck af Charles den Første med hustruen Henrietta, som præcist rammer drømmeren og fantasten i denne mislykkede konge.

Der er også nyere kunst, hvor man møder en stærk vesteuropæisk - men ingen russisk - indflydelse. Igen og igen synes man at stå over for Klee, Cezanne, den unge Picasso og vore egne Skagens-malere.

Efter i ugevis at have tumlet rundt på de øst- og centraleuropæiske landeveje er det en lise at tilbringe en formiddag i den gamle barons selskab. De ansatte kryber sammen langs træpanelerne og varmeapparaterne med deres strikketøj og kryds-og-tværser. En yngre pige læser på sit psykologi-pensum, af indlysende grunde et populært studium på disse kanter.

Vi tæller 28 kvindelige kustoder og fem gæster, os selv inklusive. Det er en udmattende formiddag på Brukenthal Museet i Sibiu.

Gem eller send Logbog

Hvis du vil vide mere