Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Pengesedler af plastic

I Rumænien udsættes vi for endnu en overraskelse: Pengesedler, der ikke krøller og kommer ud som nye efter en tur i vaskemaskinen. Forklaringen? De er lavet af plastic.

Publiceret 11-12-2000

Sibiu, mandag den 11. december

Hvem kender ikke Sydeuropas - og nogle gange Nordeuropas - stinkende papirlapper, som stik imod deres udseende hævdes at have en værdi? Næppe har man rørt ved dem, før end man føler trang til at vaske sine hænder.

Rumænien, et af Europas fattigste lande, er ved at opbygge en seddelmasse, der kan bruges igen og igen. Den er uimodtagelig for fedtefingre og pornografiske tegninger. Den kan ikke rives i stykker (den kan KLIPPES i stykker), og den slides så godt som ikke i det daglige omløb.

Hvorfor plasticsedlen ikke forlængst er indført i andre europæiske lande, ved vi ikke. Vi siger bare, at det er en fornøjelse af stå med en af de nye lei-sedler. Den er glat og blød og svagt knitrende som det lækreste silkeundertøj. Og her følger så raffinementet, som de rumænske plasticlei deler med silkeundertøjet - sine steder, hvor trykket er erstattet med et vindue, kan man kigge lige igennem dem. 10.000 lei-sedlen viser Nicolae Iorga (1871-1940), rumænernes svar på Grundtvig. Han skrev omkring 800 bøger, bl.a. »Det rumænske Folks Historie« og et fembindsværk om det Osmanniske Imperium. Han grundlagde desuden en folkehøjskole og tjente kortvarigt som regeringschef for endelig at blive myrdet af den fascistiske Jerngarde i 1940.

En anden plasticseddel fejrer opfinderen og konstruktøren Aurel Vlaicu (1882-1913). Han fik sin tekniske uddannelse i Sibiu i Transylvannien og arbejdede siden i Østrig og Tyskland. Tilbage i Rumænien byggede han sin første flyvemaskine, den efter sigende meget fine Vlaicu I. Med efterfølgeren, Vlaicu II, omkom han i Karpaterne, men huskes nu med en pengeseddel, hvis pålydende - en halv million lei - imponerer, indtil man erfarer dens sande værdi, små 200 kr.

Gem eller send Logbog

Hvis du vil vide mere