Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Bjørne i byen

Her sidder vi så på en såkaldt internet-café i Brasov og undrer os over, hvad den hele ballade vedrører.

Publiceret 11-12-2000

Brasov, Rumænien, den 9. december 2000

På den ene side har vi et land, som er fuldstændig forandret. Der er biler i gaderne, varer i butikkerne og lys i de små hjem. Doina er smilende og slank, som hun viser sig med en kop glimrende kaffe. Skulle det passe os - hvad det ikke gør lige nu - kan vi ramme Jyllands-Postens hjemmeside indenfor få minutter.

Ude på gågaden er julepynten oppe. Et juletræ blinker lystigt foran rådhuset, hvis imponerende arkitektur - ligesom den fornemme Sorte Kirke - vidner om, at her levede ind til for nylig et mylder af rumænere, ungarere, saksere, szeklere, vallaker, armenere og grækere deres rige, kultiverede liv. Husene i bykernen står tilbage som det bevægende, sine steder forvitrede minde om et europæisk fællesskab.

Kommunisternes nu forsvundne diktatur påtog sig at rydde op i det - »systematisere det,« som man sagde. Følgen blev, at det forsvandt.

Der er fattigdom i Brasov - ingen kan nægte det. En god månedsløn svarer til 800 kr. Men der må også være penge til rådighed som over alt i de rumænske byer. Ellers ville de ikke se ud, som de gør. Landet har gjort store fremskridt. Alligevel virker det demoraliseret, desperat og ulykkeligt. Jeg forsøger at udfritte en julemand. Han glor olmt på mig og vender sig væk. Så er det, at vi søger trøst hos Doina.

Vi leder efter en bjørnetrækker, siger vi, en af Balkans klassiske, gode fortællinger. De er væk, svarer hun. Det nærmeste vi vil komme bjørne i Brasov, tilføjer hun, er ude i forstaden Racadau, hvor disse store dyr om natten kommer ned fra de bagved liggende skovklædte højder for at fouragere i skraldespandene. Jeg kender historien. Den er uigendrivelig - fotograferet ved flere lejligheder. I et højhuskvartér i udkanten af Brasov lever mennesker og bjørne i smuk symbiose nøjagtig som danske byboere og rævene.

Vi fortsætter til vinmanden Istvan Ionas, en hjertelig ungarer. Han forsyner os ned palinka og tuica, de velsmagende og varmende rumænske frugtbrændevine. Så kan vi da altid få en bjørn på hjemme på det skrækindjagende Hotel Aro Palace.

Gem eller send Logbog

Hvis du vil vide mere