Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Balkans dagligstue

Vi kører bogstaveligt taget uden for lands lov og ret. Ikke en betjent har været i sigte, siden vi lige før frokost forlod Sighisoara og kørte mod syd - ifølge Explorerens evigt upålidelige kompas kurs nordvest.

Publiceret 08-12-2000

Bradeni, 8. december 2000

Vort mål er Bran, hvor de rumænske turistmyndigheder har indrettet en Dracula-forretning, som intet har at gøre med den historiske figur, Vlad Tepes, samlet om den lokale borg, der næppe nogensinde har haft besøg af den berømte og berygtede Spidder.

For en gang skyld har vi god tid, så vi slår ind på en sidevej, der siden bliver til en bivej for endelig at blive til et hjulspor. Vintersolen står over de anonyme landsbyer, vi kører igennem - typiske for Balkan der ved, at alle huse ligger i første række ud til vejen bag en bred grønsvær. Her holder de lokale opsyn med deres får, deres flokke af ænder og gæs og måske en hest eller en ko.

De gamle sidder i solen på deres bænke med et strikketøj, hvis de da ikke spinder uld eller skramler med deres værktøj. Foran dem leger børnebørnene. Lidt til en side holder trækvognene. Det er et broget skue, som næppe adskiller sig væsentligt fra danske landsbyers liv og udseende for to hundrede år siden. I Bradeni er man ved at gøre klar til ligfærd. En sort kærre er kørt op. Stængerne, der skal bære den åbne kiste, ligger fremme. Foran det ramte hus står snesevis af mænd i mørke, slidte jakkesæt og højpullede lammeskindshatte. I udkanten af landsbyen venter kirkegården og kirken - imponerende høj og solid med sit fæstningstårn og sin ringmur.

Landsbygaden i sin fulde bredde er Balkans dagligstue og skueplads. Her tager man imod, her viser man sig, her diskuteres dagens nyheder, som har at gøre med det fællesskab, man kender, og knap nok beskæftiger sig med en selv så vigtig begivenhed som søndagens præsidentvalg.

Scenen er tidløs, enkel og bevægende i sin ægthed.

Gem eller send Logbog


Slottet i Bran
Den lokale borg, der næppe nogensinde har haft besøg af den berømte og berygtede Dracula.
Foto: Carsten Ingemann

Hvis du vil vide mere