Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Nikolaj-dagen i Sighisoara

Tågen letter, og en skarp vintersol kaster sit lys ned i Sighisoaras snævre, brolagte gyder. Ikke for intet minder byen om et Tyskland, der ikke længere eksisterer.

Publiceret 06-12-2000

Sighisoara, 6. december 2000

For så vidt eksisterer det heller ikke længere her i Transylvannien. Det tyske mindretal - kaldet sakserne - har benyttet de senere års rejsefrihed til at forlade Rumænien og slå sig ned i den hjemstavn, de forlod i det tolvte århundrede for at grundlægge Siebenbürgen, de Syv Borge, rumænernes Transylvannien eller Hinsides Skovene.

Sighisoara er således en by af rumænere, ungarere og sigøjnere. Onsdagen igennem har de travlt med at fejre Sankt Nikolaj. Skolebørnene har af deres lærere fået små, røde papstøvler med julegodter. Andre - også mange voksne - går rundt med pyntede ris i håb om at møde en ven eller måske en uven, som de kan straffe.

En ortodoks præst udstyrer Explorerens bagsædepassager, Helle Lyster fra Danmarks Radio/TV, med et sådant ris og gør hende klart, at hun med hans velsignelse kan slå løs på ekspeditionens herrer. I forhold til hende er vi os ingen brøde bevidst, så om nødvendigt vil vi sætte os til modværge.

Foreløbig tænker vi mildt på biskop Nikolaj af Myra, som i det fjerde århundrede kastede poser med guld ind til tre fattige jomfruer. De kom således i besiddelse af en medgift og fandt sig passende ægtemænd. I den ortodokse verden, hvor Explorer befinder sig, er han genstand for intens dyrkelse. Han agtes som Ruslands og Grækenlands skytshelgen. Han formodes desuden at holde sin hånd over sømændene, fiskerne og bagerne og skal være advokaterne vel stemt. I Danmark har han givet navn til Nicolai-kirkerne i København, Nakskov, Rønne, Holbæk og Bogense.

Først og fremmest er han vigtig for børnene der ved, at han på sin navnedag formodes at bringe dem små gaver som optakt til julen. I den engelsksprogede verden kendes han som Santa Claus. I Danmark er han selvfølgelig julemanden, der altså ikke kommer fra Nordpolen eller Grønland, men fra Lilleasien.

Gem eller send Logbog

Hvis du vil vide mere