Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Hvor er smørklatten?

Som denne logbog skrives, sidder Explorer fast - tilsyneladende uhjælpeligt - i en kø, hvis længde vi er uvidende om, og i et vejr, hvis lige vi aldrig har set magen.

Publiceret 06-12-2000

Acatari, 6. december 2000

Tågen ligger tæt omkring os - så tæt, at vi beregner sigtbarheden til en god snes meter. Trafikken har i timevis bevæget sig frem med mellem 20 og 30 km i timen. Nu, hen under aften, er den gået i stå. Scenen er det kendte og elskede mareridt: en smal, tosporet landevej, fyldt op med lastbiler, stønnende busser, den afdankede socialismes tærede personvogne og allehånde landbrugskøretøjer, forspændt med elendige, skræmte heste.

Det begyndte ellers så nogenlunde. Nok lå tågen over Cluj, da vi kørte ud i morgen ved 8-tiden, men ikke tættere, end at vi følte, vi sagtens kunne klare et ærinde i Tirgu Mures og fortsætte til frokost i Sigishora, en af Rumæniens ældste og efter sigende smukkeste byer, patrioten Draculas fødested.

I samme anledning har vi indkøbt rigelige mængder af hvidløg til værn mod den frygtede vampyr. I min toilettaske ligger desuden en lille rosenkrans. Så vi mangler blot et ligkistesøm for at være på den sikre side. Vi trøster os med, at vampyrers magt ikke er, hvad den var i det 16. århundrede, da Vlad Spideren hærgede og slet ikke i det 19. århundrede, da ireren Bram Stoker skrev sin berømte roman om vampyren Dracula, en af den tids berømteste fortællinger, baseret på en helt igennem vildledende tolkning af den gode greves liv og gerning.

Her hen under aften, da vi på de givne betingelser har mindst to timers kørsel foran os, stirrer vi som besatte ud i mørket. Venter vi alligevel hvert øjeblik at få øje på den blodsugende rumæner, iført jaket og flagermusevinger undervejs til endnu et ungt offer? Næppe. Selv fuglene har indstillet flyvningen. De sidder i de frosthvide træer og kigger som os ud i det, Carsten Ingemann allerede har døbt risengrød.

Men hvor er smørklatten? Jeg spørger bare.

Gem eller send Logbog

Hvis du vil vide mere