Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Muggen hund

Vi siger det gerne, som det er: Indtil videre har denne tur med Exploreren skuffet os.

Publiceret 03-12-2000

Borod, Rumænien, søndag d. 3. december.

Øst- og Centraleuropa gennemgår i disse år en vældig forandring, som indebærer, at snoede landeveje rettes ud, at tomme butikker bliver til fyldte supermarkeder, og at gamle venner forsvinder.

Fra Østersøen til Sortehavet begynder landene at ligne Vesten. Det er uundgåeligt, men ikke nødvendigvis et gode. Farver, detaljer og paradokser går tabt til fordel for en efterhånden allestedsnærværende ensartethed.

Så det er med opladt sind, vi krydser den ungarsk-rumænske grænse. Her følger endnu en skuffelse. Hvor vi tidligere kunne sidde i timevis, omgivet af sure og uforskammede toldere, bliver vi på det nærmeste vinket igennem.

Først da vi bænker os til en meget sen frokost i Oradea, engang en af det længst forsvundne habsburgske imperiums smukkeste byer, stiger vort humør.

Hvad er det egentlig, tjenerinden serverer? Fugl eller fisk? Overkørt kat, som Dracula har tømt for blod? Vi aner det ikke. Også vinen lever op til vor bedste forventning. Overraskende nok er den - som en kendt københavnsk vinekspert skriver - saftig! Selv på disse kanter fylder man dog ikke savsmuld på flaskerne. Smagen er ikke af nelliker og vilde bær, men går snarere i retning af ædel symaskineolie. Og eftersmagen? Eftersmagen er uhyre interessant med et strejf af muggen hund.

Vi føler med lettelse, at vi har ramt vor hjemmebane - at alt endnu ikke tilhører færdselspolitiet, badegæsterne og ferieredaktionen. Vi kører frem til et træskur i Borod ved Karpaternes fod. Her hærger vampyrer og alle tænkelige kommunistiske gespenster, inklusive Ion Iliescu, der muligvis er landets næste præsident. Vi forventer i de kommende dage at møde ildgerningsmænd, hulvejsrøvere og bjørnetrækkere.

Så hold ud med os, kære læser. Der er håb forude.

Gem eller send Logbog


Anni
Anni i køkkenet på en ydmyg vejrestaurant i Rumænien.
Foto: Carsten Ingemann

Hvis du vil vide mere