Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

I Pelargonien

Vi kører gennem tåge og begyndende mørke. Explorerens kompas viser sydvest. Kortet siger lige så klart, at vi nærmer os Rumænien i sydøst. Ved vi, hvor vi er? Vi kan sige det ganske præcist - vi aner det ikke.

Publiceret 30-11-2000

Krakow, Polen, torsdag den 30. november 2000

Dertil kommer, at ud over en kop kaffe i den årle morgen har vi intet fået siden i går aftes. Sådan er det på denne ekspedition. Vi har travlt. Regulære spisetider kendes ikke.

Mens vi stirrer ud i luftrummets udgave af den elskede slovakiske kartoffelsuppe, underholder vi os selv med at opfinde et nyt land. Pelargonien kalder vi det, idet vi tilbragte natten i Krakow på et hotel, som havde de smukkeste pelargonier ud til en stille, brolagt gade.

Hovedstaden hedder selvfølgelig Florigrad og valuaten - ja, valutaen er den såkaldte pelag. Den binder vi til en kurv af svenske kroner, paraguayanske guarani og uindfriede færøske lånedokumenter. Dette arrangement, mener vi, må kunne slå selv euroen.

Danmarks Radio/TVs udsendte, Helle Lyster, har indrettet sig omme på bagsædet. Hende mærker vi ikke meget til bortset fra, at hun påfaldende ofte pipper op om, at hun er sulten.

Der høres også en vedvarende gnasken på grovkiks, lakridspastiller og skumbananer. Omsider gør vi holdt ved et landevejsskur. Vi skal ikke forskrække læserne med en beskrivelse af maden, men at den er nærende, fremgår af værten. Han er på størrelse med en toværelses lejlighed - på Østerbro altså, ikke i Valby.

Regninger er vi meget omhyggelige med, idet vi lever efter Beaverbrook-princippet, opkaldt efter den engelske bladkonge, Lord Beaverbrook. Han anså det for en uskik at lønne journalister, men refunderede uden vrøvl deres regninger. Det betød, at de aldrig gik hjem og aldrig sad på deres kontorer, men fartede rundt i London og den halve verden. De brugte naturligvis en masse penge - og det kom der en masse gode historier ud af.

Vi siger det bare.

Gem eller send Logbog


Maria på Cafe Camelot i Krakow
Foto: Carsten Ingemann

Landeportræt
Hvis du vil vide mere