Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Håndgribeligheder

I Polen kysser man rigtigt på hånden - med et lille velbehageligt smask bagefter.

Publiceret 25-11-2000

KRAKOW, LØRDAG DEN 25. NOVEMBER


Håndgribeligheder (1)
Per Nyholm i rollen som håndkysser i Polen. Bosena Choina er vist nok mere optaget af Carsten Ingemann.

I Polen kysser rigtige mænd deres kvinder på hånden og ingen steder ivrigere end i Krakow, hvis ambition er at være den mest kultiverede by i Centraleuropa.

Kommunisterne så ned på håndkysseriet. De betragtede det som et uhygiejnisk og asocialt levn fra gamle dage. Polakkerne elskede at være gammeldags, borgerlige og asociale, så håndkysseriet bredte sig som aldrig før under deres styre. Selv proletarerne kastede sig ud i denne vanskelige disciplin.

Upålidelighed

Da Polens sidste kommunistiske magthaver, den mærkværdige general Jaruzelski, begyndte at kysse det formelt klasseløse samfunds kvinder, vandt han ikke den folkeyndest, han håbede på. Tværtimod bestyrkede det polakkerne i deres tro på kommunismens nært forestående forsvinden. I Moskva så man generalens gestus som udtryk for ideologisk upålidelighed.

I 1989 lykkedes det omsider polakkerne at ryste det kommunistiske diktatur af sig. Siden er det gået ned ad bakke med håndkysseriet. Mange frygter, at det vil forsvinde i globaliseringens malstrøm i løbet af næste generation.

Den sande kvinde glæder sig naturligvis over håndkysset, men lige så vigtigt er, at håndkysseren, hvis han ellers ordner forløbet rigtigt, kan overbevise sig selv om, at han er en gentleman. I længst forsvundne tider, da Jaruzelski var statschef, havde jeg en polsk veninde, som jeg selvfølgelig kyssede på hånden. Hun forklarede mig, at hun i håndkysset fandt en svag seksuel pirring, og at hun af håndkyssets kvalitet kunne udlede ganske meget om håndkysserens formåen i sengen.

Hun belærte mig også om, og jeg praktiserede det lydigt, at når man kysser hånden i Polen, så kysser man faktisk hånden. Det er ikke som i Frankrig og Italien, hvor man blot bøjer sig over en kvindes hånd og spidser læberne. Og så taler jeg slet ikke om den østrigske perversion, der består i, at man giver en dame hånden og siger Küss die Hand uden at foretage sig det mindste. Næh, i Polen anbringer man sine læber solidt på den udvalgtes forhåbentligt velduftende håndryg. I det øjeblik, man løfter hovedet efter overstået gerning, udstøder man en diskret smaskelyd som tegn på sin tilfredshed.

Vi diskuterer dette delikate anliggende med Bosena Choina, som passer sin bar på vor vej fra Bialystok i det østlige Polen til Krakow. Hun stiller sig gerne til rådighed for diverse håndgribeligheder. Jeg skal hilse og sige, at fornøjelsen var ganske på vor side.

En arvet veninde

Min daværende veninde, som jeg havde arvet efter en ledende minister og reformkommunist - hun var altid fuld af russisk kaviar og hård valuta - var også blevet præsenteret for Jaruzelski. Generalen var dog ingen god håndkysser, sagde hun. Hans læber var for våde, så hun afskrev ham på stedet.

Gem eller send Logbog

Landeportræt