Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Stjernetyderen i Gdansk

Exploreren snerrer veloplagt, som vi tilbagelægger de få kilometer langs Østersøkysten fra havnen i Gdynia til Gdansk, hvor vi flytter ind på Hotel Hevelius, opkaldt efter Jan Heweliusz, en af det 17. århundrede store videnskabsmænd.

Publiceret 23-11-2000

Gdansk, Polen, onsdag den 22. november 2000

Heweliusz - eller Hevelius, som han kaldte sig i den latinske udgave af sit polske navn - var ud af velhavende bryggerslægt i Gdansk og fik en klassisk uddannelse på byens Gimnazjum Akademickie. Han studerede matematik, fysik og astronomi. Senere kastede han sig over juraen ved universitetet i Leiden. Under ophold i England og Frankrig blev han for alvor grebet af interessen for himmellegemerne, især Månen, som han gjorde til genstand for grundige undersøgelser.

Samtidig med at han passede familiens bryghuse samt åbnede et teglværk og et trykkeri, byggede han sine egne astronomiske instrumenter, blandt dem datidens største teleskop, den 45 meter lange Tubus Maximus. Sine resultater offentliggjorde han i en række bøger, der nu om dage er mere berømte end læste.

Han var desuden optaget af havebrug og overrakte i 1676 kong Johan den Tredje Sobieski de første citroner, avlet på polsk jord. Som sådan var han en vidtspændende videnskabsmand, der næppe kan sammenlignes med nutidens ofte verdensfjerne specialister.

Blandt dem, der opsøgte Heweliusz i Gdansk, var Edmund Halley, der skulle give sit navn til Halleys komet.

Heweliusz var rig og berømt og beundres som en grundlægger af polsk forskning, der nåede sit højdepunkt med Maria Curie-Sklodowskas påvisning af de radioaktive stoffer Polonium og Radium, en bedrift, der indbragte hende Nobelprisen i fysik i både 1903 og 1911.

Efter 27 års barnløst ægteskab mistede Heweliusz sin første hustru. 52 år gammel giftede han sig på ny - denne gang med den 16-årige skønhed, Elzbieta Koopman, som fødte ham en søn og tre døtre.

Heweliusz døde på sin 76 års fødselsdag i 1687 og blev bisat i Skt. Katrines Kirke i Gdansk. På denne onsdag - efter at Explorer har vist den gamle stjernetyder en sidste ære - prydes hans grav med en beskeden buket blomster i såvel Danmarks som Polens røde og hvide farver.

Gem eller send Logbog

Landeportræt
Hvis du vil vide mere