Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Temaartikler

Historie
Det er den gængse opfattelse, at de første bosættere kom til Amerika fra Asien via Bering Strædet omkring 10.000 før Kristus. Fra omkring 500 før Kristus begyndte det, vi i dag kender som det indfødte folk, at sprede sig ud over landet. Frem til det europæiske indtog i 1500-tallet levede over een million indfødte i området. Der var tale om alt fra hulebyggere over prærieindianere (se Indianere) til jægere og fiskere. De havde vidt forskellige kulturer med forskellige sprog og skikke.
Publiceret 17-04-2007

Indianerne
USA's behandling af indianerne - på engelsk Native Americans eller Indian Americans - betragtes i dag som en af de største skampletter i amerikansk historie - og kan på mange måder sammenlignes med aboriginernes skæbne i Australien.

Publiceret 17-04-2007

Vejen til det Hvide Hus
Amerikanerne går til præsidentvalg hvert fjerde år. Kapløbet om hvem der skal afløse Bill Clinton i Det Hvide Hus og dermed blive USA første præsident i det 21. århundrede er i fuld gang.

Publiceret 17-04-2007

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her