Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Ruten

RUTEN

Explorer-holdet lægger fra land i Wabasha, Minnesota, syd for Minneapolis/St.Paul og sejler først over 1000 kilometer til Ohio, Illinois, på den øvre del af Mississippi-floden.

Floden er med sine 3.780 kilometer Nordamerikas største og får via sine bifloder vand fra 31 amerikanske stater og to canadiske provinser. Mississippi havde allerede stor betydning for de indfødte indianere, der døbte den "Vandenes Fader", og den blev første gang opdaget i 1519 af en ikke-indfødt, da den spanske opdagelsesrejsende Piñeda bemærkede udløbet i Den Mexicanske Golf. Først 313 år senere opdagede amerikaneren Henry Schoolcraft flodens udspring i det nordlige Minnesota, men da havde franskmændene for længst forstået at udnytte floden som vej mellem sine besiddelser i Canada og ved Golfen.

Mississippis berømte hjuldampere så dagens lys for første gang i 1811, da "New Orleans" på sin jomfrurejse sejlede direkte ind i en af tidens største jordskælv - dog uden skade til følge. Allerede 20 år senere var der mere end 1.000 hjuldampere på floden, og den første halvdel af 1800-tallet bragte i det hele taget erhvervsliv med rigdom og nye byer til flod-området. Men efter Borgerkrigen fra 1861-1865 konkurrerede floden pludselig med udvandringen til Det Vilde Vesten og nybyggede jernbaner, så interessen og rigdommen faldt dramatisk. I dag benyttes hjuldamperne kun til turister på sightseeing eller kasinotur, mens en lang række sluser og andre former for menneskelig kontrol gør det muligt for flodpramme at bugsere tonsvis af petroleum, kul, jern og stål ned ad vandvejen. Samtidig giver floden vand til noget af kontinentets bedste landbrugsjord.

Mississippi har desuden en enorm betydning for den amerikanske nationalforståelse, hvilket har udødeliggjort floden i en lang række romaner og sange - ikke mindst i Mark Twains eventyrbøger om Tom Sawyer og Huckleberry Finn.

Ruten fra Wabasha, Minnesota, til Ohio, Illinois, bringer blandt andet JP Explorer gennem tre af valgkampens vigtigste stater - Minnesota, Iowa og Illinois - forbi Mark Twains fødeby Hannibal, Missouri, og frem til turens eneste storby, St. Louis, Missouri, der i sin tid blev kendt som porten til Det Vilde Vesten, men i dag er lige så berømt for at brygge Budweiser-øllen og lægge stadion til verdensmestrene i amerikansk fodbold, St. Louis Rams.

Efter Cairo, Illinois, bliver Mississippi-floden på lange strækninger op til to kilometer bred og meget ubefolket inden den når deltaet ved New Orleans, Louisiana. Derfor slår JP Explorer mod øst ind ad Ohio River til Tennessee River og så mod syd ad TennTom Waterway til Tombigbee River og senere Alabama River, der fører til turens endepunkt i Mobile, Alabama.

Tennessee River og Tombigbee River udgør hver sit yderpunkt i et af verdens mest avancerede kanalbyggerier med en lang række damme til at skabe vandkraft. Indimellem dem ligger nemlig Tennesee-Tombigbee Waterway - i daglig tale TennTom Waterway - en 376 kilometer lang kanal, der blev bygget fra 1971-1984 for at skabe en kortere sejlrute mellem Golfen og en række sydstater, der tidligere sendte specielt kul og landbrugsprodukter den lange vej op gennem Ohio River og nedad Mississippi.

Turen fra Ohio, Illinois, til Mobile, Alabama, bringer blandt andet Explorer-holdet gennem Supermands hjemby i Metropolis, Illinois, til Nashville, Tennessee, hvor country-musikken har sit hjemsted og Al Gore sit midlertidige valghovedkvarter. Derpå sejler holdet til to af USA's fattigste stater - Mississippi og Alabama - der blandt andet byder på Elvis Presleys hjemby i Tupelo, Mississippi, og endnu uløste raceproblemer i Alabama.

Når JP Explorer - forhåbentlig - når Mobile på valgdagen den 7. november og som afslutning rapporterer fra valgnatten har husbåden tilbagelagt over 2.000 kilometer på fem uger.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her