Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

Chili
Egentlig er det lidt af en overdrivelse, når denne lille daglige dosis om det amerikanske køkken kaldes fra kabyssen. Halvanden kvadratmeter køkken med kun det mest nødvendige (og let bulede) udstyr burde vel egentlig kaldes et pantry og ikke en kabys. Men skidt.
Publiceret 06-10-2000

Creamy Baked Chicken
Hvis man vil vide noget om hvordan den amerikanske husmoder laver mad, skal man bare gå i kirke.

Publiceret 07-10-2000

Dressing og dip
Det var da Peter fra DR igen blev påkørt af en indkøbsvogn i det lokale supermarked, ført af en dame med et temmelig bredt agterspejl, at han spontant udbrød: "Hvordan pokker kan mændene holde ud at bo i et land med så mange fede kvinder".

Publiceret 08-10-2000

Chocolate Hershey Bar Pie
Det er søndag. Da mandskabet også trænger til ekstra proteiner her hvor det er en del koldere end forventet, var valget nemt: Sunday roast. Søndagsstegen blev et stykke "Ribeye steak" dvs. filet fra den tykke ende af oksetværrebet skåret fra benet i et helt stykke på omkring 4 pounds dvs. knapt 2 kg.

Publiceret 09-10-2000

Amerikanske pandekager m.m.
Efter en lille uges tid på den store flod er mandskabet på Aurora Queen ved at vende sig til the American Way. Det gælder også kokken, der denne morgen brød et af sine faste principper om aldrig at lave mad af et eller andet pulver.

Publiceret 10-10-2000

Iowa Chops og Shrimp Appetizer Platter
Kokken på det gode, nej lad os være ærlig: det forholdsvis gode skib Queen Aurora er ved at gå ud af sit gode skind.

Publiceret 11-10-2000

Bierwürste og Caesar Salad
I kokkens fravær - han havde, som det huskes, fået det meste af en dag fri til research - havde han overladt to af ekspeditionens mere fornuftige medlemmer (dem der roser hans mad) at købe ind til aften. "Bare lad Jer inspirere af udvalget i det lokale supermarked, og overrask os med noget lækkert"havde  han sagt, inden han drog af.

Publiceret 12-10-2000

Raw Spinach Salad with hot Bacon m.m.
Det amerikanske køkken har bidraget til gastronomien med mange fine salater. Denne dag valgte kokken at indlede måltidet med en af dem, Raw Spinach Salad with hot Bacon Dressing, som menes at stamme fra  Milwaukee.

Publiceret 13-10-2000

Pecan Pie og reje- og ostesnacks
Egentlig ville kokken have serveret hash browns (revne brunede kartofler) til morgenmad, foruden pølser, æg og toast - en typisk start på dagen på disse kanter. Men det får vente grundet omstændigheder der indledtes dagen før.

Publiceret 14-10-2000

Gravy and bisquits
Queen Auroras ikke helt almindelige udseende blev denne dag anledning til, at kokken fik udvidet sit kendskab til amerikansk gastronomis historie på uventet facon.

Publiceret 15-10-2000

Seafood Pasta
Denne dag blev middagsmaden lidt mere amerikansk end kokken egentlig havde tænkt sig, fordi der var mindre tid til at tilberede den. Grunden var, at han sammen med resten af selskabet kom temmelig sent hjem til Queen Aurora efter dagens gerning. Hvordan han løste problemet kan læses nedenfor.

Publiceret 16-10-2000

Frugtsalat med karamel- og appelsincreme
Der er opstået en tillidsbrist mellem kokken og resten af besætningen. Hans kolleger havde sat sig for at beskrive nogle af de mere skal vi sige bizarre udslag af amerikansk kirkegårdskultur. Kokken tog med på deres research af den simple grund, at indkøbsmulighederne er yderst begrænsede nær marinaen hvor Queen Aurora var parkeret.

Publiceret 17-10-2000

Old House Onion Soup fra Kimmswick
Kokken var ganske tilfreds denne dag med at slippe af med resten af holdet, der blandt andet skulle dække den afsluttende debat mellem de to præsidentkandidater.

Publiceret 18-10-2000

Chocolate chip cookies
Hverdag ombord på Queen Aurora: Det samlede journalistiske korps sidder bøjet over skærmene og samler op på de historier, som de har hentet ude i det virkelige liv - journalisterne hamrer i tangenterne så det slår gnister, og fotograf Lind skruer på skærmen op og ned for solskinnet på sine billeder.

Publiceret 19-10-2000

Kylling a la strandbred
Som det fremgår af ovenstående har det igen været nødvendigt at løbe Queen Aurora op på stranden, fordi det er småt med marinaer på denne del af ruten.

Publiceret 20-10-2000

Hershey's Best Brownies og Fudge
Kokken måtte denne dag erkende, at han måtte vente lidt med sin søde hævn. Hans trofaste læser husker nok, at han agtede at besvare mumlen fra mandskabet om noget sødt med fudge et fluidum der ikke alene mere end opfylder kravet til sødme, men også til optagelse i kategorien hadeopskrifter (som vi på det sidste har svigtet noget).

Publiceret 21-10-2000

Apple Pie
Det var de elegante hjuldrevne floddampere fra tiden man kender fra filmen Borte med Blæsten der inspirerede til navnet Queen Aurora. Denne morgen føler besætningen sig dog mere på linie med Humphrey Bogart og Katherine Hepburn da de i en helt anden film, Africa Queen måtte trækkes med (og trække) den synkefærdige plimsoller af samme navn.

Publiceret 22-10-2000

Kentucky Fried Chicken Queen Aurora
Det næste par dage holder kokken fri fra gryderne, men ikke fra jobbet. Hele holdet tager en afstikker til Nashville, og kokken ser frem til et berette mere om maden i countrymusikkens hovedstad for sine trofaste læsere.

Publiceret 23-10-2000

Specialiteter fra Nashville
Det var ikke kun muligheden for at sondere countryfolkets kulinariske udfoldelser der fik kokken til at forlade Queen Aurora  et par dage sammen med kollegerne. Han agtede også at holde sig tæt på dem, så han kunne aflure dem deres teknik og lære noget om dybdeborende journalistik.

Publiceret 24-10-2000

Flaming Tennessee Tenderloin
Her er et hot tip til læsere, der gerne vil imponere vennerne, når snakken falder på whisky. Prøv at spørge, om hvilken Bourbon de andre bedst kan lide, og vær nogenlunde sikker på, at en eller flere nævner Jack Daniel's. Et udmærket valg, men Jack Daniel's er ikke Bourbon, men Tennessee whiskey.

Publiceret 25-10-2000

Mable Walnut Icecream og grød
Grøddag!
Efter flere dage i Sydstaterne var det på tide at introducere et levnedsmiddel for besætningen, der har haft betydning på disse kanter siden slaveriets og de store plantagers dage: grits.

Publiceret 26-10-2000

Gratinerede sødkartofler og biksemad
Medens kollegerne var ude på ny dybdeborende journalistik, borede kokken lige så dybt i et ømt punkt: budgettet. Et par dage gennem dry counties, tørlagte amter, havde ganske vist hjulpet ikke så lidt på sagen, men der var stadig noget der skulle indhentes.

Publiceret 27-10-2000

Chowders
En stille søndag. Queen Aurora glider næsten helt majestætisk gennem det system af kanaler, sluser  og søer der kaldes Tenn-Tom Waterway , og som vil lede ekspeditionen til endemålet i Mobile, Alabama, på den dag der også bliver enden for enten Gore eller Bush.

Publiceret 28-10-2000

Bananas Foster
Aftenstemning på Queen Aurora: Fløjlssort mørke har sænket sig bortset fra månen og stjernerne der spejler sig i det spejlblanke vand, kun forstyrret af lyset fra en benzinstander  på den flydebro dronningen har lagt til ved.

Publiceret 29-10-2000

Coca-Cola kage
Ovenpå sin succesoplevelse med Gumbo startede kokken dagen med højere ambitioner end indkøbsmulighederne  kunne leve op til.

Publiceret 01-11-2000

Grillet og braiseret okse
Denne dag - eller aften rettere - opstod en lille divergens mellem Peter TV og kokken. Men rolig, den blev løst i al fredsommelighed.

Publiceret 02-11-2000

Spareribs og ris
Det er sidst på eftermiddagen, snart afløses det bløde lys af mørke, og kokken sidder mutters alene på Aurora Queen, der efter flere forgæves forsøg - og en del højrøstet tale mellem de to flodfolk og brødre - endelig ligger sikkert forankret i en creek dvs. en lille strøm, der løber ud i Tombigbee River.

Publiceret 04-11-2000

Sumpføde
Gumbo er kongen i det specielle cajun-køkken fra området omkring New Orleans. Der er få faste ingredienser - ellers frit slag for fantasi og brug af naturens gaver

Publiceret 05-11-2000

Sprængt oksebryst
"It newer caught on down here!" Kokken, der midlertidigt havde opgivet af finde kød af alligator i butikkerne, var i stedet gået på jagt efter en god lammekølle, som variation ovenpå de mængder af okse, svin og kylling der var blevet sat til livs af besætningen.

Publiceret 06-11-2000

Valgmenu
Store valgdag! Amerikanerne skal vælge deres boss for de næste fire år. Og kokken på Queen Aurora skal vælge menu.

Publiceret 07-11-2000

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her