Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

JP Explorer på Vandenes Moder
JP Explorer tager ned ad Mekong-floden fra Den gyldne Trekant på grænsen mellem Burma, Thailand og Laos til Saigon i Vietnam, som ventes i sigte kort før jul. Mekong betyder Vandenes Moder, og floden giver liv til millioner.
Publiceret 17-11-2002

Skoler har fjernstyret reporter med på Mekong
Eleverne i folkeskolens ældste klasser har helt deres egen fjernstyrede reporter med, når JP Explorer tager på opdagelse langs Mekong-floden.

Publiceret 17-11-2002

Karener vil blive i regnskoven
Bønder fra karen-folket arbejder for at blive ved med at bo i Nordthailands bjergskove, hvor de har levet i århundreder, selv om Thailands regering har planlagt at omdanne skovene til naturparker, hvor der ikke er plads til mennesker. En aktiv indsats fra karenerne ser nu ud til at give resultater.

Publiceret 19-11-2002

Børn reddes fra sex-slaveri
Lederen af en organisation i det nordlige Thailand, der kæmper for at standse sexslaveriet i Thailand og nabolandene, har skabt så stor opmærksomhed om børneprostitution, at han allerede to gange er blevet indstillet til Nobels Fredspris.

Publiceret 22-11-2002

Buddhismen sejrede over kommunismen
60 pct. af laoterne er aktive buddhister. For mere end 25 år siden forsøgte Pathet Lao, de kommunistiske laoter, der nu har magten, at knække buddhismen i landet. Det mislykkedes, og landet er i dag domineret af den tolerante laotiske buddhisme.

Publiceret 25-11-2002

Uddannelse på ønskesedlen
Vestlige bistandsprogrammer pumper formuer ind i Laos, men kun småpenge bliver brugt til højere uddannelser i et land, hvor man på Vientianes få år gamle universitet endnu kun kan få en bachelorgrad, og hvor forskning er et ukendt begreb.

Publiceret 27-11-2002

Laos' savværker må lukke
Regeringen i Vientiane er parat med et forbud mod eksport af tømmer fra Laos, der er et af verdens mest skovrige lande. Et krav om, at træ fældet i Laos skal forarbejdes før eksport, kan sikre, at Laos bliver et af de få lande i troperne, hvor det lykkes at bevare en bæredygtig regnskov.

Publiceret 29-11-2002

Jorden giver ris og bomber
Laos er formodentlig det land, hvis jord rummer den største mængde bomber og andre farlige sprængstoffer. Explorerholdet har besøgt en lille landsby, hvor det er hverdagskost for indbyggerne at finde ueksploderede bomber og granater i rismarkerne klos op ad husene.

Publiceret 30-11-2002

Dansk pioner i Laos
JP-Explorer har mødt en dansk snedker, der emigrerede til Laos for fem år siden. Han har giftet sig ind i en familie af gamle partispidser og repræsenterer nu den gryende kapitalisme i det kommunistiske Laos som ejer af en af landets få eksportorienterede fabrikker.

Publiceret 01-12-2002

Stille flyder Mekong
Fiskerne på en lille ø i Mekong-floden arbejder og lever, som de altid har gjort, øjensynlig uden særlig interesse for fredningsplaner og projekter, der skal sikre eller forbedre fiskeriet i floden.

Publiceret 02-12-2002

Konen i muddergrøften
Keo har boet og arbejdet hver dag i en lille landsby i det sydlige Laos siden 1930. Hun beklager sig dog ikke, selv om hun er analfabet og aldrig har haft så mange penge, at hun kunne købe et lille stykke jord til at dyrke sine egne grøntsager. Men ifølge internationale normer har hun heller ingen grund til at klage, for hun opfylder ikke betingelserne for at kunne tælles med blandt verdens fattige.

Publiceret 03-12-2002

En landevej af vand
Vi er nået til Thong Vanh Sihabouts endestation. Her ved Khone Faldene, de 13 km brede vandfald på Mekong floden, skilles vandene, og begrænsningen i flodskibenes evne som transportmiddel bliver sat af naturen.

Publiceret 05-12-2002

Fattige fiskere klager ikke
I Plorn bor rige og fattige fiskere side om side og driver deres fiskeri med vidt forskellige forudsætninger - og med vidt forskellige resultater.

Publiceret 06-12-2002

Krigen er fortid i Kratie
Den lille cambodianske provinsby Kratie oser i dag af fred og idyl. Selv om vi er i den kølige tid på året, hvor temperaturen ikke er meget over 30 grader, går alt stille og roligt, og det er som om krigene, der har raseret Cambodia, er glemt.

Publiceret 07-12-2002

Carreras skrumpede ind foran Angkor Wat
En af verdens fornemste og mindst benyttede scener, pladsen foran Angkor Wat templet i Cambodia, var forleden rammen om en stort iscenesat koncert med den spanske tenor José Carreras, der falmede i skyggen af det historiske monument.

Publiceret 09-12-2002

Eldorado for kunsttyve
Kunsttyve stjæler store mængder af antikviteter i metal og sten fra Angkor Wat-området, der var centrum for Sydøstasiens stærkeste kultur i flere århundreder i middelalderen.

Publiceret 10-12-2002

Den skjulte livsfare
Den tidligere cambodianske barnesoldat, Aki Ra, hjælper nu ofrene for de landminer, han selv har været med til at lægge ud i tusindvis.

Publiceret 11-12-2002

I marken på kunstige ben
I titusindvis af cambodianske bønder rammer landminer, når de arbejder i jorden. Men selv om man mister begge ben, behøver man ikke at opgive livet som risbonde.

Publiceret 12-12-2002

Jordtyveri i stor skala
Kampen om vandet i Mekong og dens bifloder foregår langt fra floden: i Hanoi, Bangkok, Beijing, New York. Striden om den frugtbare jord nær Mekong er derimod en del af hverdagen blandt bønderne, der lever nær floden.

Publiceret 13-12-2002

Retsopgør ønskes
Ledere af De Røde Khmerers terrorregime i Cambodia sidst i 1970'erne kan gå frit og ustraffet rundt i Phnom Penh til trods for, at de har millioner af cambodianeres liv på samvittigheden. De fleste cambodianere ønsker et retsopgør, der kan sikre, at de skyldige bliver straffet, men de færreste tror på, at retsopgøret kommer.

Publiceret 16-12-2002

Fiskene er under stuegulvet
Hver sjette fisk, der fiskes i Vietnam, hentes op af bassiner under de huse, fiskefarmerne bor i. De opdrættede fisk er blandt Vietnams mest værdifulde spisefisk, og de eksporteres som frossen konsumfisk til hele verden. Explorerholdet har besøgt fiskefarmere på Mekong floden i Chau Doc.

Publiceret 17-12-2002

For få slanger i ris-paradiset
Vietnam er blevet verdens næststørste riseksportør, og størstedelen af risen dyrkes i Mekong- deltaet. Den eksplosive udvikling i produktionen, der bl.a. skyldes et stort forbrug af kunstgødning og pesticider, har omkostninger for miljøet. Men bønder og videnskabsmænd arbejder i fællesskab på at indføre driftsformer, der ikke belaster naturen.

Publiceret 18-12-2002

Tunnelsoldaterne
Vietnamkrigens vilkår bliver pludselig nærværende, da Explorer-holdet besøger tunnelsystemet udenfor Saigon, hvorfra Vietcong i årevis kontrollerede landdistrikterne rundt om det daværende Sydvietnams hovedstad.

Publiceret 20-12-2002

Den store flod klarer sig
Det nedre løb af Mekong floden fra Den gyldne Trekant til deltaet i Vietnam, som JP Explorer har rejst ad siden midten af november, er grundlaget for millioner af menneskers hverdag.

Publiceret 21-12-2002

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her