Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Men Christian den Femtes nederlag huskes i Vietnam

Vietnam har flere engelsksprogede aviser, og hernede sydpå støder vi bl.a. på Saigon Times og Viet Nam News, som er den landsdækkende engelsksprogede avis.

Af ERLING VESTER JACOBSEN

Publiceret 18-12-2002

Cantho

Skønt det er dagblade, er distributionen tilsyneladende et problem, og det seneste nummer af Viet Nam News, jeg har været i stand til at finde, er fra slutningen af sidste uge.

Som dansker glæder det naturligvis, at ens fædreland er nævnt flere gange i avisen, der er på 28 sider plus to løse sider med rubrikannoncer. Vietnam er et af de lande, der får stor udviklingsbistand fra Danmark.

Men det er Sverige, der nævnes særskilt i Viet Nam News' tophistorie om, at udenlandske donorer til næste år har garanteret at yde 2,5 milliarder dollars (18,5 mia. kr.) i støtte til Vietnams fortsatte udvikling. Den danske ambassadør i Hanoi, Bjarne Sørensen, nævnes dog i artiklen, men som repræsentant for EU-formandskabet.

En anden dansker optræder i en artikel om EU's aftale med Somalias regering i Khartoum om at udløse bistandsmidler. Peter Lysholt Hansen fra Udenrigsministeriet, der er leder af en EU-delegation til Khartoum, siger nemlig, at pengene først kommer til udbetaling, når der er fred i Somalia. Lysholt Hansen fortæller ifølge det vietnamesiske pressebureau VNS ikke, hvor mange penge, der kan komme til udbetaling.

På sportssiderne, hvor der både er flere artikler om sejlsport og flere hele sider om fodbold, falder man ikke over danske navne. Der er heller ikke valutakurs for danske kroner eller oplysning om vejret i Danmark. Selvfølgelig er vejret i Danmark heller ikke af stor interesse, når man sidder lige så stille i skyggen og sveder her i det sydlige Vietnam, mens man har en fornemmelse af, at der kan være både frost og sne "på udsatte steder" i Danmark.

Forberedelser til den nu overståede weekends EU-topmøde i København med den vigtige EU-udvidelse på tapetet, har heller ikke fundet vej til den vietnamesiske avis' spalter. Men i de nyere udgaver, som vi kan få at se i Saigon, er der ganske givet omtale af topmødet.

Den sidste dansker, der blev fundet omtalt i denne udgave af Viet Nam News fra 12. december, er imidlertid den mest bemærkelsesværdige: Kong Christian den Femte. I spalten "I dag i historien" står under 1677: »Danmarks kong Christian 5. led nederlag til svenske hærstyrker ved Kassel i Tyskland.«

Vi er langt væk hjemmefra, og der er ikke en historiebog indenfor rækkevidde her på Explorer-holdet til at opdatere vores viden. Blev 325 års-dagen for dette forsmædelige nederlag fejret i Danmark, som vi har for vane at fejre vore nederlag til svenskere, briter, tyskere etc.?

Hvem mon har hørt om slaget ved Kassel 12.12.1677 udover en lille gruppe særligt interesserede i Danmark - og så vietnamesiske avislæsere ...?

Gem eller send Logbog

Landefakta
Vietnam
Vidste du, at hovedstaden hedder Hanoi, at arealet er 329.600 km², og at befolkningen er på ca. 82,7 millioner mennesker?

Vietnam

Vietnam
Vietnam er formet som et langt S, der afgrænses af Thailandbugten, Tonkin-bugten og Det Sydkinesiske Hav mod syd/øst.

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere
Emner
Medier

Stednavne
Vietnam

Klassetrin
7.-10. klasse