Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

På vejen igen

Hvis jeg forleden var blevet spurgt, hvad jeg helst ville undgå: En sejltur i stormvejr over Nordsøen på en færge med slagside eller en køretur i en minerydders Land Rover på tre timer mellem Battambang og Pursat i det vestlige Cambodia, ville jeg ubetinget have svaret, at jeg ville undgå færgen med slagside i stormvejr.

Af Erling Vester Jacobsen

Publiceret 12-12-2002

Phnom Penh

Lige nu er jeg i tvivl.


På vej til Phnom Penh

Foto: Mik Eskestad
 

Vi er netop ankommet til Pursat, hovedstaden i provinsen af samme navn efter en tretimers køretur fra Battambang, da første del af denne logbog bliver skrevet.

Efter for nogle uger siden at have trillet behageligt afsted på de fornemme veje i det fattige Laos, er det en brat omvæltning at komme ud på hovedlandevejen mellem to af Cambodias store byer. Flere steder har vejen engang været asfalteret. Men asfalteret vej holder ikke længe i tropisk regnskov. Asfalten buler op i varmen, og store dele af asfalten skyller væk i regntiden.

Resultatet er, at gamle asfaltveje i troperne, der ikke holdes vedlige, består af endeløse rækker af dybe huller.

Tanken om, at bilen i den dårlige stand tilhører mineryddere, skal helst ikke føre til associationer om mineryddernes evner og materiel.

Det er da alene også et spørgsmål om plads, der afgør, at Jyllands-Postens to medarbejdere flottede sig og brugte 25 dollars til at tage en taxa det sidste stykke vej på godt fire timers kørsel på den overraskende fine grusvej til Phnom Penh, der er ved at blive ombygget til en bred asfalteret vej.

Vi havde to Land Rovers til rådighed til fire exploratører, og op mod et par hundrede kg bagage til Pursat. En khmer i størrelse Extra Small mente, at vi fire danskere og vores meget omfangsrige bagage snildt kunne være i en fempersoners Land Rover. Men vi mente i dette tilfælde, at vi havde lidt bedre fornemmelse af, hvad der kunne lade sig gøre i praksis, selv om vi er meget lydhøre over for khmerers forslag til at løse problemer i Cambodia.

Hvis vi skal være helt ærlige, trak det også i os to JP-medarbejdere, at vi er på vej mod Phnom Penh til et hotel, hvor der er badeværelse med håb om bruser, som både kan levere varmt og koldt vand.

Udsigten til muligvis at få adgang til en telefon på hotellet lokker også os luksusdyr, der foretrækker de økonomisk overkommelige fastnettelefoner i stedet for de meget kostbare og noget besværlige forbindelser via satellittelefon. Adgang til fastnettelefon har vi ikke haft, siden vi forlod Phnom Penh for en uge siden.

Gem eller send Logbog

Landefakta
Cambodja
Cambodja grænser til Thailand, Laos og Vietnam samt Thailandbugten. Arealet er på 181.000 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Phnom Penh.

Cambodja
I 1976 overtog den kommunistiske guerillabevægelse Khmer Rouge styringen af landet. Mange betegner dette årstal som Cambodias "år nul".

Landeportrætter
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Cambodja

Klassetrin
7.-10. klasse